Tech

Amazon vil eksperimentere med store kasse- og betalingsløse supermarkeder

Ud med kassedamerne, ind med overvågning og betalingsfri kasser. Den amerikanske nethandelsgigant Amazon vil nu forsøge at overføre teknologien fra små butikker til store supermarkeder.

Ifølge Wall Street Journal vil Amazon, der er blevet en af verdens største virksomheder på online handel, nu undersøge mulighederne for store kasse- og betalingsløse supermarkeder. Foto: AP/Ross D. Franklin

De fleste danskere har enten prøvet eller set, at det lokale supermarked har indført selvbetjeningskasser, så kunderne selv kan få lov at bippe deres varer ind.

I USA, hvor man er lidt længere fremme på mange områder, vil nethandelskæmpen Amazon i jagten på større overskud se på, om deres nuværende teknologi kan overføres til større fysiske butikker. I første omgang opretter Amazon en test-butik i Seattle, der skal være større end de fysiske Amazon Go-butikker.

Det skriver Wall Street Journal.

I vanlig high-tech stil har amerikanerne en lille fordel i forhold til Danmark: Systemet vil nemlig selv holde styr på, hvad kunderne smider ned i vognen og beløbet trækkes automatisk, når de forlader butikken.

Teknologien fungerer i de små Go-butikker, men det kan blive et problem, når der bliver højere til loftet og flere varer at vælge imellem.

Amazon købte sidste år den kendte kæde Whole Foods for 13,5 mia. dollars, svarende til ca. 90 mia. kr., og her kan der være nogle gevinster at hente, hvis eksperimentet med de større butikker lykkes.

Købet af Whole Foods, der har specialiseret sig i økologiske kvalitetsvarer med ca. 500 butikker i USA og England, har også betydet, at kunderne hér kan bestille varer på forhånd og så hente en pakke med det hele eller de kan få det bragt ud. Det vil dog være svært at udbrede den digitaliserede løsning, da Whole Foods-butikkerne typiske er 16 gange større end Go-butikkerne og har mange varer, der vejes, før de prissættes.

Amazon, der blev grundlagt som en online boghandler i starten af 1990’erne, har satset mere og mere på fysiske butikker bl.a. med bøger.

Den nuværende løsning i Go-butikkerne indebærer, at kunderne scanner en kode fra en app på deres telefoner, inden de går ind, mens bl.a. tv-kameraer følger kunderne rundt i butikken og registrerer, hvad de tager, hvorefter de blot kan forlade butikken.

Amazon har ikke ønsket at be- eller afkræfte eksperimentet overfor Wall Street Journal.

Læs også
Top job