Tech

Idrætsforbund satser massivt på det virtuelle univers

I fremtiden vil mange danskere sidde hjemme i stuen, når de fysisk skal konkurrere mod andre i deres sportsgren, vurderer en ekspert.

Både den danske og den internationale cykelunion satser nu benhårdt på cykling som e-sport. Billedet er fra et virtuelt cykelløb i London, og rytteren i blå tøj th. bliver styret af den danske professionelle cykelrytter Christian Moberg. 
Foto: Joachim Ladefoged

De fleste forbinder cykelsporten med stejle bjerge, stride sidevinde og vilde styrt. Men de øverste chefer i sporten har nu besluttet sig for at satse på cykling som e-sport, og det er den vej, det vil gå med flere sportsgrene, lyder det fra en ekspert.

Konceptet inden for cykling er, at den enkelte rytter spænder sin cykel op i et stativ, som er koblet til en computer, og når pedalerne drejer rundt, cykler en virtuel rytter i et 3D-univers af sted. På den måde er det muligt for cykelryttere at være geografisk adskilt, men alligevel cykle mod hinanden i det virtuelle rum.

Fra 2020 vil Danmarks Cykle Union (DCU) uddele en dannebrogstrøje til den bedste hjemlige, virtuelle rytter, og Den Internationale Cykelunion, UCI, har planer om allerede fra næste år at afholde et virtuelt verdensmesterskab med den regnbuestribede trøje til vinderen, fortæller Henrik Jess Jensen, formand i DCU og medlem af UCI.

Også Dansk Forening for Rosport ser »et kæmpe udviklingspotentiale« i det virtuelle univers.

»Skal man ro i dag, skal man bo tæt på vandet, men fremover vil man kunne sidde midt inde i landet og ro konkurrencer,« siger sekretariatsleder Kim Mejnert Frydensbjerg, der netop har optaget den første virtuelle klub i forbundet, som i alt tæller 16.000 medlemmer.

Rasmus Klarskov Storm, analyse- og forskningsleder i Idrættens Analyseinstitut, vurderer, at flere sportsgrene de kommende år vil udvikle virtuelle universer, så folk kan konkurrere fysisk uden geografisk at skulle være samme sted.

»E-sporten er den næste store kommercielle udvikling efter fitnesscentrene. E-sporten kommer til at fylde meget mere end i dag,« siger han.

Per Bausager er tidligere professionel cykelrytter. Han advarer de traditionsrige forbund mod at satse på e-sporten.

»Der vil sikkert være masser af tv-rettigheder og penge i e-cyklingen, men den vil også være begyndelsen på enden for den cykling, som vi har kendt i 120 år. E-cykling vil trække den rigtige cykling ned på e-sportens niveau, og sporten vil blive amerikaniseret,« siger Per Bausager.


Læs også
Top job