Serier

Dansk cyberchef: »Cyberkriminalitet er den mest risikofri kriminalitetsform, der findes«

Der er ikke tale om procenter, men promiller, når det handler om, hvor stor en del af cyberkriminelle sager, der bliver opklaret.

World Economic Forum 2016
Cyberkriminalitet vurderes globalt at løbe op i tæt på 10 mia. kroner om året. Foto: AP/Sebastian Gollnow

Cyberangreb rammer som aldrig før, men bagmændene bliver så godt som aldrig pågrebet. Det gælder også i danske virksomheder, hvor angrebene er mere målrettede end tidligere.

»Cyberkriminalitet er den mest risikofri kriminalitetsform, der findes. Vi taler ikke om opklaringsprocenter, men opklaringspromiller,« siger Troels Ørting Jørgensen, direktør for World Economic Forums Center for Cybersikkerhed.

Han mener, at det skaber et stort incitament for organiseret cyberkriminalitet, da stort set ingen bliver fanget, fordi landene ikke arbejder sammen om at gøre det.

»Ingen behøver jo at rejse til Danmark for at stjæle vores penge, identitet eller digitale bibliotek. Det kan de gøre fra hvor som helst, og netop den form for kriminalitet er politiet globalt ikke god til at opklare,« føjer han til.

I den netop offentliggjorte Global Risks Report 2019 fra World Economic Forum er cyberangreb og datatyveri blandt de fem største globale risici.

Trenden bekræftes i undersøgelsen Cybercrime Survey 2018 fra PricewaterhouseCoopers (PWC), der bygger på flere end 250 danske og 100 norske topchefer, it-chefer og it-specialister.

»Vi kan fuldstændigt genkende billedet. Vi har i PWC et Incident Response Team (reaktionsstyrke, red.), der rykker ud, når virksomheder er blevet ramt af cyberangreb, og erfaringen er, at det er så godt som umuligt at retsforfølge gerningsmændene,« siger Mads Nørgaard Madsen, partner og ansvarlig for sikkerhed og teknologi i PWC Danmark.

Den vigtigste opgave overhovedet, er at få landene til at jage cyberkriminelle på tværs af grænserne.

Mads Nørgaard Madsen, partner, PWC

Europol, det europæiske politisamarbejde, estimerer i en rapport, at kun 2,2 pct. af fortjenesten ved al kriminalitet i Europa bliver fundet og beslaglagt. Det vil sige, at de kriminelle beholder 97,8 pct. af det samlede udbytte.

I en videnskabelig rapport er Michael McGuire, seniorforsker ved University of Surrey, kommet frem til, at global cyberkriminalitet og andre illegale internetbaserede aktiviteter årligt beløber sig til 9.825 mia. kr.

»Ud over at sørge for, at virksomheder, myndigheder og borgere beskytter sig bedst muligt mod cyberkriminalitet, er den vigtigste opgave overhovedet at få landene til at jage cyberkriminelle på tværs af grænserne,« understreger Mads Nørgaard Madsen fra PWC.

Læs også