Tech

Enklere love skal forhindre flere statslige it-fiaskoer

Skatteforvaltningens nye gældsinddrivelsessystem medfører 26 forenklinger af lovgivningen. Det giver god mening at tilpasse loven til systemerne, mener en professor i økonomistyring.

Skatteminister Karsten Lauritzen (tv.) og topchefen for Netcompany, André Rogaczewski, har begge været tæt involveret i udviklingen af et nyt gældsinddrivelsessystem. Foto: Nicolai Lorenzen

Fremover vil politikere og embedsmænd i høj grad skulle have de digitale systemer for øje, når de arbejder med ny lovgivning. Derfor vil vi opleve en forenkling af reglerne på især skatteområdet. Ellers risikerer staten endnu flere it-fiaskoer til skade for samfundet.

Sådan lyder det nu fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) i forbindelse med det nye gældsinddrivelsessystem, der bliver rullet ud i 2019 oven på skrotningen af den fejlfyldte forgænger EFI, som til sidst fik øgenavnet 7-9-13.

Det nye system har således medført hele 26 forenklinger af loven, så den er nemmere at sætte strøm til. Eksempelvis er antallet af forskellige forældelsesfrister blevet reduceret fra 365 til 12. Det kan meget vel komme til at danne skole overordnet set, forudser skatteministeren.

»Den digitale arv, som Skat bærer rundt på, vil tvinge fremtidige skatteministre til at forenkle reglerne. Ellers risikerer vi, at systemerne ikke fungerer,« siger Karsten Lauritzen med henvisning til de milliarddyre forsinkelser.

Selv om det lyder underligt, at vi skal tilpasse lovgivningen til systemerne, giver det faktisk rigtig god mening.

Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring

Det er André Rogaczewski enig i. Foruden at være formand for regeringens teknologipagt er han chef for Netcompany, der står bag det nye inddrivelsessystem til 1,1 mia. kr. Han sammenligner de seneste årtiers skattelovgivning med den kasse ledninger, de fleste af os gemmer i et hjørne af huset.

»Vi kan ikke forstå, hvorfor ledningerne er filtret sammen, når vi finder kassen frem. Men sådan er det, når vi hele tiden smider flere ledninger, altså lovgivning, ned i kassen uden at rydde op og sortere fra,« siger André Rogaczewski.

Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh pointerer, at det handler om at finde en balance mellem loven og den teknologiske understøttelse.

»Selv om det lyder underligt, at vi skal tilpasse lovgivningen til systemerne, giver det faktisk rigtig god mening. Så længe vi ikke sætter retssikkerheden over styr,« siger Per Nikolaj Bukh fra Aalborg Universitet.

BRANCHENYT
Læs også