Tech

Apple købte dansk firma i hemmelig handel - nu er det lukket helt ned

Eventyret om Spektral Experience sluttede med et overskud på 169 mio. kr. i det lille iværksætterfirma. Apple købte nemlig alle aktiviteter ud og lukkede det danske selskab.

Spektral Experience har landet et gigantisk overskud - men det er af en hel anden grund end normalt. Apple har nemlig tømt det danske selskab for viden og patenter.  Fra venstre er det Toke Jansen, Jacob Schack Vestergaard, Jonas Pilgaard og Henrik Paltoft. Arkivfoto: Stine Bidstrup Foto: Stine Bidstrup

Fra et underskud på 7,9 mio. kr. til et overskud på 169 mio. kr. før skat på et år.

Ser man på tallene alene i det netop udsendte årsregnskab for 2018, ser det ud til, at den lille start-up Spektral Experience på et år har fået et voldsomt gennembrud på det globale marked. Men i virkeligheden er selskabet i praksis lukket og slukket. Selv hjemmesiden er helt død.

Spektral Experience blev nemlig solgt til Apple i december 2017 for over 200 mio. kr. I løbet af 2018 blev selskabet så tømt for både personer og værdier. Stifter Toke Jansen og partner Jacob Vestergaard flyttede til USA’s vestkyst for at arbejde hos Apple, mens andre nøglepersoner fandt nye udfordringer i Danmark.

Patenter, projekter og viden blev samtidig købt ud af det danske selskab, hvilket altså gav det nu tomme selskab den store millionindtægt i 2018.

Spektral Experience
  • Stiftet i 2011 af Toke Jansen og Henrik Paltoft, under navnet Cloudcutout, men først for alvor i gear som selskab i 2014.
  • Konceptet var oprindeligt at fritskrabe billeder ved hjælp af kunstig intelligens og maskinlæring. At adskille motiv fra baggrund er en opgave, der typisk kræver manuel arbejdskraft.
  • Selskabet rejste først 3,5 mio. kr. fra investorer og siden 11 mio. kr. i 2016. I anden runde var investorerne Markedsmodningsfonden, Innovationsfonden, P.M. Daells Fond, og Christian Ølgaard og Benny Madsen, der bor i USA.
  • Solgt i december 2017 til Apple for over 200 mio. kr.

»Selskabet har realiseret en indtjening på 181 mio. kr. ved at sælge dets immaterielle rettigheder,« lyder det i den meget korte ledelsesberetning i regnskabet.

Dermed lander salgsprisen for al "indmaden" i Spektral Experience ikke så langt fra salgsprisen på selve selskabet – og den danske stat kan glæde sig over at hente 36,5 mio. kr. i selskabsskat på overskuddet i Spektral Experience.

Det lille it-firma så dagens lys i 2011 under navnet Cloudcutout, som er en udløber af Toke Jansens ph.d-projekt på Danmarks Tekniske Universitet om kunstig intelligens og maskinlæring.

Et partnerskab med Henrik Paltoft, der havde mange års erfaring fra den grafiske branche og et stort datamateriale, gjorde det muligt at lære den kunstige intelligens at løse en bøvlet opgave, nemlig at skelne imellem baggrund og motiv på et billede, så man kan fjerne al baggrunden.

En helt klassisk fotobehandlingsopgave, som typisk bliver løst med håndkraft i branchen, når alle flagrende hår på en person skal med, men som det lille danske selskab altså kunne klare med tung computerkraft.

I 2017 skiftede selskabet navn til Spektral Experience og kastede sig over billedbehandling af videoer – og det vakte altså mægtige Apples interesse. Teknologien gør det ifølge en video fra Spektral Experience muligt at kopiere sig selv ind i en video – uden forsinkelse.

Den 7. december 2017 blev det lille selskab med dengang 11 ansatte købt af Apple for over 200 mio. kr. En handel, der blev rapporteret af Børsen i oktober 2018. De involverede må ifølge aftalen med Apple ikke udtale sig om handlen, ligesom Apple ikke selv fortæller noget.

Da selskabet blev solgt, var det ejet af de to stiftere og selskabets direktør – Toke Jansen, Henrik Paltoft og Jonas Piltoft – og af en række investorer. Herunder de to danskere Christian Ølgaard og Benny Madsen, som bor i Silicon Valley og i 2011 tjente milliarder på at sælge firmaet Litepoint.

Læs også
Top job