Tech

Nu kommer fremtidens 5G-netværk til Danmark – men det bliver ikke for hr. og fru Hansen

5G-mobilnetværket er på alles læber, men danskerne skal ikke forvente et finmasket 5G-netværk til den almindelige forbruger.

Telenor vil være førende med 5G i Skandinavien, fortæller selskabet danske CEO, Jesper Hansen. I mandags tog Telenor første skridt ved at annoncere 5G-test i Danmark inden juli. Foto: Telenor, PR

5G-bølgen har ramt Europa og Danmark, og om mindre end fire år vil det lynhurtige 5G-mobilnet stå for over 23 pct. af al mobiltrafik i Vesteuropa, lyder prognosen i en ny rapport fra den globale it-gigant Cisco. Men forvent ikke et 5G-net, der i løbet af få år bliver rullet ud i alle afkroge af Danmark, som 4G-nettet blev.

»For langt de fleste danskere vil 4G fuldt ud dække behovet. Så 5G bliver i høj grad et netværk til store virksomheder og offentlige institutioner, der kan bruge det til at optimere driften gennem sensorer eller til at lave fjernoperationer med robotter,« siger Michael Nielsen, teknisk chef hos Cisco Danmark.

Hvad er 5G?
  • Mobilnettet kører i dag på en teknologi, der blev døbt 4G (eller LTE). Det har sikret relativ hurtig internetforbindelse via mobilen.
  • Næste generation er døbt 5G og rummer markante ændringer - ikke mindst ved at bruge nye frekvenser, der kan sende data med langt højere hastigheder end 4G-nettet.
  • Andre fordele er en mindre forsinkelse på signalet end med dagens mobilnetværk.
  • Flere danske teleselskaber er begyndt at lave forsøgs-netværk med 5G og annoncerer nu, at danskerne får adgang til 5G-nettet i 2020.
  • De første telefoner, der kan bruge 5G-mobilnet, kommer nu på markedet. Men de er stadig en sjældenhed.

Teleselskaberne mangler at knække koden til, hvordan de laver en forretning på 5G til privatkunder i et dansk mobilmarked med ekstremt lave priser.

»5G-nettet vil kræve tre til fire gange så meget udstyr som 4G-nettet, og driften bliver meget dyrere. Derfor skal vi nok ikke forvente hurtig 5G-udrulning, fordi businesscasen på privatmarkedet stadig er usikker,« siger Michael Nielsen.

Mandag meddelte Telenor, at Danmark bliver testland for 5G inden sommerferien, og TDC har tidligere meldt, at man har samme 5G-planer i 2019. Tidligst i starten af 2020 vil der være kommercielle 5G-net i Danmark.

»Udrulningen af 5G bliver drevet af virksomheder og ikke privatkunder, som vi så med 3G og 4G. Det bliver en så markant investering, at de oplagte kunder nærmere bliver virksomheder, der ønsker et privat 5G-netværk, end det bliver hr. og fru Hansen,« siger Jesper Hansen, adm. direktør for Telenor Danmark.

Han nævner dog, at privatkunderne kan blive interessant i forhold til at bruge 5G til at levere højhastighedsbredbånd til hjemmet.

TDC testede i 2018 5G i et laboratorium, hvor det nåede en hastighed på 1,9 gigabit. Det er næsten 30 gange så hurtigt som en gennemsnitlig 4G-forbindelse.

Da TDC i 2013 fik Huawei til at bygge selskabets 4G-net, kostede det 4 mia. kr. Et lige så finmasket 5G-net vil utvivlsomt være dyrere, men det kan til gengæld være en god forretning at opstille 5G-antenner til store virksomheder.

»Den store revolution i 5G er strømforbruget, der vil være op til 10 gange lavere. Det betyder, at vores kunder kan installere IoT-sensorer (til at optimere produktion ved at måle temperatur, luftfugtighed, estimeret CO2, bevægelse og acceleration, red.) på steder, hvor det tidligere var for omkostningsfuldt at skifte batterierne ofte,« siger Lasse Pilgaard.

Det bliver i første omgang industrielle kunder og privatkunder i storbyerne, som får adgang til TDC’s 5G-net.

Læs også