Tech

Teleselskaber går i luften med 5G-netværk i Danmark

Telia og Telenor åbner test af 5G-netværk. Særligt erhvervslivet har forventninger til den nye teknologi.

Telia afprøver 5G i København mens Telenor tester i Aalborg. Foto: Pau Barrena

Telia og Telenor har åbnet for test af deres nye 5G-netværk, der er den næste generation af mobilnetværk.

Det oplyser teleselskaberne, der sammen driver et fælles mobilnetværk i Danmark.

5G-netværket er en opgradering fra det nuværende 4G. Det vil give hurtigere bredbånd, mere stabilitet og lav forsinkelse.

Telenor tester i Aalborg. Her vil det afprøve den nye teknologi på blandt andet husstande, virksomheder og robotter. Telia afprøver 5G i København.

Her kan du blive klogere på den nye 5G teknologi

* I Danmark er forventningen, at 5G først er klar efter 2020.

* I dag har borgerne adgang til den fjerde generation af det mobile netværk, kaldet 4G, på deres mobiltelefon eller tablet.

* Den femte generation af det mobile netværk, 5G, kan dog ende med at blive 100 gange hurtigere end 4G. Det betyder, at du kan hente en HD-film på få sekunder.

* Hastigheden er en vigtig del, men det er endnu vigtigere at opnå forbindelse. Hvis der er for mange mennesker på samme sted, som eksempelvis en koncert, kan det være en kamp.

* Det vil 5G også afhjælpe, da teknologien ikke benytter de overfyldte radiofrekvenser, der anvendes af eksisterende netværk. I stedet bruges et højere frekvensbånd, der i øjeblikket anvendes til satellitkommunikation.

* 5G kan også benyttes til andet end mobiltelefoner, da det kan bruges til begrebet "Internet of Things". Det er en betegnelse for eksempelvis de husholdningsredskaber, der er koblet op til internettet, som dit fjernsyn eller højttalere.

* I fremtiden vil du for eksempel kunne se indholdet af dit køleskab via webcam, når du er ude at handle. Og selvkørende biler vil kunne kommunikere med hinanden langt hurtigere.

* Hvis en selvkørende bil med 100 kilometer i timen - forbundet til et 4G-net - får besked på at bremse, vil den køre 140 centimeter, efter at beskeden er givet, til den starter med at bremse. Er bilen tilsluttet et 5G-net, vil bilen kun køre 2,8 centimeter.

* Det betyder også, at der vil være flere ting at hacke, hvilket kræver øget fokus på sikkerhed.

* En anden ting er, at smartphones og tablets skal have en ny chip og antenner for at opfange 5G, da nutidens telefoner ikke kan bruges. 5G-telefoner er ventet i løbet af 2019.

* En prognose viser, at 50 milliarder enheder vil være sammenkoblet i 2020. Her vil 4G have problemer med at følge med.

* I maj sidste år præsenterede regeringen et nyt teleforlig. Det skal fremme udrulning af 5G og se på administrative barrierer.

Kilder: Teleindustrien, Ingeniørforeningen, 5G handlingsplan for Danmark.

Det er især i erhvervslivet, at der er store forventninger til 5G.

Det skal være med til at give plads til selvkørende biler, understøtte robotteknologi på fabrikker eller sensorer på skibscontainere.

- 5G kan være med til at understøtte et stadig mere digitaliseret samfund, hvor vi bruger mere og mere data, siger Jesper Hansen, direktør i Telenor Danmark.

- Både offentlige og private virksomheder er i stigende grad afhængige af højere båndbredder, højere oppetider og lave responstider, siger han i en pressemeddelelse.

De nuværende smartphones på markedet er ikke understøttet til at anvende 5G.

Men flere af de store producenter lancerer i 2019 modeller, der er parat til 5G-teknologien.

Der er ikke sat et tidspunkt på, hvornår 5G bliver tilgængeligt for Telia og Telenors danske kunder. Konkurrenten TDC har lovet 5G i 2020.

Telia og Telenor fortæller, at det på sigt vil blive udrullet på markedsvilkår.

Med det menes, at der skal være så stor efterspørgsel fra virksomheder eller privatpersoner i et område, at de kan tjene penge på at opgradere netværket.

Læs også