Tech

Wikipedia-stifter langer ud efter Zuckerberg og Twitter

Facebook og Twitter får en bredside af Wikipedia-stifter, som mener, at de sociale medier misbruger deres magt.

Facebook-stifter Mark Zuckerberg er nærmest konstant under beskydning, selvom brugerne tilsyneladende elsker platformen - i hvert fald hvis man dømmer ud fra brugen Arkivfoto: AFP/Jeff Chiu Det er et anseeligt beløb, Facebook og Mark Zuckerberg sagsøges for. En ekspert mener dog ikke, at søgsmålet kommer til at holde vand. Arkivfoto: AFP/Jeff Chiu

Larry Sanger var medstifter af Wikipedia i 2001, og han er ikke glad for, hvordan internettet har udviklet sig i de følgende knap to årtier.

»Det er ærligt talt rystende,« siger han i en interview med CNBC.

Sangers største anke er sociale medier som Facebook og Twitter, som han mener udnytter brugernes personlige data til at tjene penge på bekostning af »massive brud« på privatlivets fred såvel som sikkerheden.

»De kan forme din oplevelse, de kan kontrollere, hvad du ser, og når du ser det, så bliver du i bund og grund et tandhjul i deres maskine,« siger Sanger.

Han iværksatte en strejke imod sociale medier i denne uge og skrev på sin personlige blog, at de digitale imperier er nødt til at blive erstattet af decentraliserede netværk af individuelle individer.

Wikipedia, som han var med til at stifte, er et non profit opslagsværk, hvor millioner af brugere bidrager med information og oplysninger.

Det står i skarp kontrast til Facebook, der er en af de vel nok mest velsmurte pengemaskiner, verden nogensinde har set.

Trods utallige angreb fra bl.a. politikere og medier, fortsætter Facebook med at øge indtjeningen i et hæsblæsende tempo.

Ifølge tal fra dataudbyderen Sentieo præsterede Facebook et driftsresultat på 33,3 mia. dollars i 2020. Det venter analytikere vokser til 45,2 mia. dollars i 2020.

Ifølge CNBC har Facebooks topchef Mark Zuckerberg svaret på en nærmest endeløs strøm af bekymringer for privatlivets fred såvel som sikkerhed på platformen ved at præsentere en ny vision for selskabet. Her fremhæves tiltag som krypterede beskeder.

Læs også