Tech

Japan satser på flyvende biler: Demonstrerer ny model

Flyvende biler – eller små eldrevne helikoptere – skal være en japansk specialitet, mener Japans regering. Et nyt bud på en flyvende bil har allerede fået tilladelse til at flyve gennem byen.

Den 150 kg tunge 'flyvende bil' blev mandag demonstreret for pressen. Det blev dog kun til en lufttur på omkring ét minut, og i et lukket bur. Foto: AP/Koji Sasahara

Amerikanske virksomheder som Google og Tesla kommer måske til at dominere, når vores biler engang bliver selvkørende. Men næste skridt – at bilerne kan flyve og undgå storbyens trængsel på vejene – skal være en japansk specialitet.

Sådan lyder rationalet hos den japanske regering, og derfor er der sat kraftigt ind med initiativer, som kan gøre Japan til arnestedet for udviklingen af velfungerende flyvende biler. Det skriver Bloomberg.

Begrebet ’flyvende bil’ er endnu lidt luftigt og smager af science fiction, men generelt dækker det over en lille helikopter, drevet af elmotorer og batterier. De fleste designs lægger sig op af drone-principperne med mange vandrette propeller, og dermed skulle de nye luftfartøjer også gerne være nemme at styre for menigmand, uden kørekort til helikopter.

Mandag kunne industrikoncernen NEC så demonstrere en ny model, der i et lukket bur kunne flyve rundt i cirka ét minut. Den flyvende bil, der mest ligner en forvokset drone, vejer 150 kg og blev demonstreret uden passagerer ombord. Om den primære forhindring for batteridrevne helikoptere er løst – nemlig at holde vægten nede og flyvetiden oppe – er derfor svært at sige ud fra demonstrationen.

Men ambitionerne i Japan er store, og planen er at denne model skal masseproduceres fra 2026. Myndighederne i Japan har allerede givet NEC og partneren Cartivator lov til at flyve med deres fartøj uden for det lukkede testområde.

Velviljen fra myndighederne løser en anden stor forhindring for flyvende biler, nemlig villigheden til at tillade flyvning i fri dressur – med potentiale for grimme ulykker. Men Japan forventer at være klar til droneflyvning i byerne med gods i 2023 og med passagerer i 2030.

Udover Japan arbejder Dubai, Singapore og New Zealand på at få konceptet med flyvende biler til at passe ind, og en række store fly- og helikopterproducenter har kastet sig ind i kampen om at udvikle en sikker og effektiv løsning på fremtidens transportbehov. Også tech-virksomheder som Uber satser på flyvende biler.

Læs også
Top job