Tech

Hackere kan sende farlige lyde gennem dine højtalere

Mange nyere gadgets kan hackes til at producere døvende og disorienterende lyde, viser ny forskning.

En test af forskelligt elektronisk udstyr har vist, at højtalere kan være såbare i forhold til angreb. Arkivfoto: Niels Christensen // Politiken

Mange har efterhånden anskaffet sig et par højtalere, hvor man ikke skal være afhængig af ledninger over det hele og kan styre dem via en trådløs forbindelse. Men meget af det mere moderne elektronik kan blive hacket.

Det skriver BBC.

Ifølge det engelske medie har sikkerhedsforsker Matt Wixey testet flere gadgets, hvor mange af dem viste sig at have mangelfuld beskyttelse, når det kommer til mulige hackerangreb. Og det kan gøre dem til små cybervåben.

Både bærbare, mobiltelefoner, høretelefoner og højtalere blev testet i en større projekt, der skulle undersøge hvorvidt skadelig software kunne skabe en decideret fysisk trussel. Herunder om de forskellige enheder kunne manipuleres for at få dem til at producere skadelige høj- og lavfrekvenslyde.

Tilpassede vira, allerede kendte svagheder og andre sårbarheder på de forskellige højtalere blev brugt for at finde ud af, om man kunne få dem til at udsende farlige lyde i længere tid.

»Nogle angreb udnyttede kendte sårbarheder i en bestemt enhed, hvilket kunne ske lokalt eller på længere afstand i nogle tilfælde. Andre angreb kræver enten nærhed til enheden eller fysisk adgang til den,« siger Matt Wixey til BBC.

I et af forsøgene brugte forskeren et program til at scanne lokale WiFi og Bluetooth-netvæk for at finde sårbare højtalere, der var nemme at ”overtage”.

De lyde der kunne sendes gennem højtalerne kunne variere mellem irriterende og decideret skadelige for hørelsen. De forskellige forsøg blev foretaget i et lydtæt lokale, og inden personer blev udsat for de skadelige eller irriterende lyde.

Det er meningen, at forsøget fremadrettet skal kunne hjælpe producenterne med at skabe teknologisk udstyr, der er bedre rustet til at kunne håndtere eventuelle udefrakommende trusler.

BRANCHENYT
Læs også