Tech

Rapport: Danmark kan hæve bnp med 1,6 pct. hvert år med kunstig intelligens

Hvis både den offentlige og private sektor tager kunstig intelligens til sig, er der gevinster for 35 mia. kr. at hente – hvert år i 10 år. Det konkluderer den hidtil største kortlægning af potentialet i Danmark for at bruge kunstig intelligens.

Hos PFA er der 15 forskellige projekter med kunstig intelligens i drift i dag. Og det kræver ikke ressourcer i Google-størrelse at komme i gang, siger Daniel Hasselager Brevadt, leder af PFA's afdeling for kunstig intelligens. Foto: Gregers Tycho

Der er et enormt potentiale for økonomisk vækst og større velstand i Danmark, hvis vi forstår at satse på brugen af kunstig intelligens. Danmarks samlede økonomi kan vokse med 1,6 pct. om året frem til 2030 – det svarer til 35 mia. kr. alene det første år – hvis vi går hele vejen.

Sådan lyder konklusionen i en ny, omfattende undersøgelse af brugen af kunstig intelligens i Danmark, som Innovationsfonden og konsulentfirmaet McKinsey står bag.

»Det er en meget stor potentiel økonomisk gevinst for Danmark. Det er virkelig positivt, og det overraskede mig faktisk. Men vi kommer ikke sovende til det. Det kræver en meget målrettet indsats på flere områder at nå dertil,« siger Tore Duvold, konstitueret direktør for Innovationsfonden.

Det kræver ikke så meget at komme i gang.

Daniel Hasselager Brevadt, PFA

Fra McKinseys side understreger partner Jens Riis Andersen også, at stigningen er den maksimalt mulige, hvis brugen af kunstig intelligens breder sig ud i alle dele af både den offentlige sektor og hos private virksomheder – store som små.

»Det er en beregning af Danmarks samlede potentiale. Og fordi teknologien spænder så vidt og kan gå ind i alle sektorer og funktioner, bliver det et stort tal, når man adderer det op,« siger han.

"An AI Nation?" – bag om rapporten
  • Rapporten ”An AI Nation?” fra McKinsey og Innovationsfonden konkluderer, at der er potentiale for en ekstra økonomisk vækst på 1,6 pct. om året frem til 2030 ved at udnytte mulighederne i kunstig intelligens fuldt ud overalt i det danske samfund.
  • Samtlige industrier og sektorer vil blive påvirket af den stigende brug af kunstig intelligens.
  • Det store problem er manglen på kvalificeret arbejdskraft. I 2030 vil der mangle mellem 20.000 og 80.000 eksperter i kunstig intelligens og dataanalyse.
  • Danmark er på mange områder stærkt positioneret til at bruge kunstig intelligens ved at bygge oven på vores omfattende digitalisering af samfund og erhvervsliv.
  • Men i praksis er det begrænset, hvor meget danske virksomheder har taget teknologien i brug sammenlignet med andre lande.
  • Det kræver massive investeringer at forløse det store potentiale – og ikke mindst holde Danmark inde i kampen, når især USA og Kina investerer mange milliarder dollars.
  • Rapporten bygger på interviews med 60 virksomheder, 100 start-ups, 100 studerende, 50 universitetsfolk og analyse af jobopslag og Linkedin-profiler.

Især forbedringer i produktiviteten hos danske virksomheder og i det offentlige vil trække godt op. Men det handler også om at bevare og forbedre Danmarks konkurrencekraft internationalt.

»En stor del af det er, at man kan automatisere arbejde. Men det handler også om, at man kan udvikle nye produkter og services, som skaber velstand og nye job,« siger Jens Riis Andersen.

Kunstig intelligens og maskinlæring har spredt sig i vores dagligdag. Især gennem de store techselskaber, der bruger teknologien i alverdens sammenhænge. Når vi taler med Apples Siri, lytter til musik foreslået af Spotify eller finder vej med Google Maps, ligger der for eksempel kunstig intelligens bag.

Men i Danmark har virksomheder generelt haltet efter, viser den nye rapport. Kun et fåtal har for alvor satset på at udnytte mulighederne i teknologien, der med det rette datagrundlag kan overtage mange rutineprægede opgaver, som i dag kræver rigtige, levende mennesker.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi lod os inspirere af det. Men vi skal have knækket den kode, de har glemt at knække i Silicon Valley.

Simon Kollerup, erhvervsminister

Ifølge Danmarks Statistik arbejder 24 pct. af de store, danske virksomheder med kunstig intelligens og maskinlæring, men det dækker over alle former for eksperimenter, og ikke nødvendigvis større projekter, som er klar til drift.

Blandt 63 større danske virksomheder, som McKinsey har interviewet, er det kun hver femte, som har brugen af kunstig intelligens som en del af den digitale strategi.

Omvendt står Danmark stærkt i forhold til digitalisering generelt og på forskning inden for kunstig intelligens.

»Vi har en masse styrkepositioner, vi kan bygge på i Danmark. Vi er for eksempel meget langt fremme med algoritmeforskning, og vi har en masse sundhedsdata, vi kan bruge på en etisk forsvarlig måde. Men vi mangler folk, der forstår teknologien, og det vil på sigt blive den største flaskehals,« siger Jens Riis Andersen.


For erhvervsminister Simon Kollerup, der lige har været på studietur i USA for at studere netop brugen af kunstig intelligens, er resultaterne opsigtsvækkende og inspirerende.

Vi kommer ikke sovende til det. Det kræver en meget målrettet indsats på flere områder at nå dertil.

Tore Duvold, Innovationsfonden

»Jeg ser et meget stort potentiale i at gøre mange ting mere effektivt og på en klogere måde, som brugen af kunstig intelligens kan hjælpe os med. Men vi skal have knækket den kode, de har glemt at knække i Silicon Valley – at det skal ske med værdier som ordentlighed og dataetik,« siger erhvervsministeren.

Han understreger, at vi i Danmark skal bruge teknologien til at hjælpe os som samfund og i virksomhederne, men uden at danskernes privatliv bliver sat til salg.

Hos en af de virksomheder, som har omfavnet teknologien – pensionsselskabet PFA – oprettede man for fem år siden en særskilt afdeling til projekter med kunstig intelligens. Det har nu ført til 15 forskellige projekter, som er i drift. Blandt andet har man en algoritme, som automatisk kan svare på kundernes spørgsmål om pension og forsikring.

Vi har en masse styrkepositioner, vi kan bygge på i Danmark.

Jens Riis Andersen, McKinsey

Det burde være muligt for alle virksomheder af en vis størrelse at komme med på samme vogn, lyder vurderingen fra PFA.

»Det kræver ikke så meget at komme i gang. Vi har cirka 15 dataspecialister, der arbejder med det her. Det burde enhver virksomhed af en vis størrelse kunne have. Det handler om at se de store potentialer, der er, og at have nogle ambitioner for det,« siger Daniel Hasselager Brevadt, chef for PFA’s afdeling for kunstig intelligens og analyse.

BRANCHENYT
Læs også