Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Presset Facebook-stifter kæmper for sin kryptovaluta

Store partnere er smuttet, lovgivere og centralbankchefer er skeptiske, tilliden er lav, men Facebook-stifter Mark Zuckerberg har ikke opgivet at få Libra gennemført.

Efter Bitcoin, hvad er nu fremtiden for de digitale valutaer?
Der er langt fra medvind til Facebook-stifter Mark Zuckerbergs ønske om at søsætte kryptovalutaen Libra. Onsdag var han mødt op til høring i Repræsentanternes Hus for at overbevise dem om, at der er styr på det hele, selv om store selskaber som PayPal og Mastercard har trukket sig fra projektet. 
Arkivfoto: AP/Kay Nietfeld

Facebookstifter Mark Zuckerberg kæmpede onsdag for at holde liv i det store kryptovalutaprojekt Libra.

Det skete onsdag, hvor Zuckerbeg var mødt op i det amerikanske kongreskammer Repræsentanternes Hus for at berolige lovgiverne om, at gruppen bag Libra ville overholde alle regler og love.

Det skriver flere medier, heriblandt BBC.

Libra har den seneste periode mødt modstand, og otte ud af de 28 oprindelige grundlæggende Libra-medlemmer er hoppet fra igen, herunder Mastercard, Visa, eBay og PayPal.

G7, som er en gruppe af lande med de største økonomier i verden, har ligefrem truet med at blokere projektet, hvis ikke Facebook kan bevise, at det er sikkert.

Facebook-stifteren, der også kæmper med et troværdighedsproblem i forhold til indsatsen med kontrollen af falske nyheder, forklarede under høringen, at han forstod forbeholdene over for Libra, og han lovede, at man ikke ville søsætte valutaen uden godkendelse.

»Jeg forstår godt, at jeg ikke er den ideelle budbringer lige nu, og jeg er sikker på, at der er mange, som ønsker det var andre end Facebook, der var med til at foreslå det. Men der er en grund til, at vi bekymrer os om dette, og det er fordi Facebook er ved at give magten over til folket,« forklarede Zuckerberg ifølge BBC.

Det hjalp angiveligt ikke det store på den skeptiske forsamling.

Der er generelt et – for Libra-gruppen – meget kritisk fokus på hele projektet. Således har både EU-Kommissionen og 26 centralbankchefer tidligere haft Facebook i krydsild grundet bekymringer for, at man ikke er i stand til at håndtere hvidvaskregler, beskytte kundedata samt at det vil påvirke finansiel stabilitet.

Modsat eksempelvis Bitcoin skulle Libra have en kontant modvægt, hvor partnerne hver forpligtede sig til at stille 10 mio. dollars i sikkerhed og dermed fungere som en slags centralbank. I september meddelte Facebook, at valutaen ville blive styret fra blanding af amerikanske dollars, euro, japanske yen, britiske pund og singaporeanske dollars.

Intent i gruppen har den skepsis, som lovgivere giver udtryk for, også bredt sig, og det var også årsagen til, at PayPal som den første i starten af oktober trak sig ud.

BRANCHENYT
Læs også