Novo Nordisk Fonden skyder 300 mio. kr. i vilde forskningsidéer
Danmarks mest velhavende fond opretter et naturvidenskabeligt forskningsprogram, der vejer originale idéer tungere end ansøgernes cv. Det vækker begejstring i erhvervslivet.
Folk med vildskab, kreativitet og risikovillighed i forskningslaboratoriet skal i højere grad belønnes, hvis det står til landets mest velhavende fond.
Derfor afsætter Novo Nordisk Fonden nu 300 mio. kr. til at forfølge vilde idéer via forskningsprogrammet NERD (New Exploratory Research and Discovery), der understreger fondens ambitioner inden for de naturvidenskabelige fag.
Forskere kan ansøge fonden om at få bevilliget op til 14 mio. kr. over syv år og vil i første fase udelukkende blive bedømt på projektbeskrivelsen for at veje de originale idéer tungere end ansøgernes cv.
»Vi håber, at vi kan være med til at løfte Danmarks niveau signifikant inden for naturvidenskab med det langsigtede formål at forbedre vores levestandard og samfund. Det er en investering i, at vi om 50 år er førende på feltet med nogle af de mest profitable selskaber og universiteter i topklassen,« siger Lene Oddershede, der har ansvaret for naturvidenskab og teknologi hos Novo Nordisk Fonden.
Programmet lanceres side om side med en ny analyse, der viser, at Danmark er blandt de mest innovative lande i EU i kraft af fine betingelser og et højt investeringsniveau. Til gengæld er vi knap så gode til at omsætte de mange idéer til eksport og beskæftigelse.
Det her er et eksempel på, at forskerne gerne må tænke på tværs og have en næsten jomfruelig tilgang.
Derfor bifalder revisions- og konsulenthuset Deloitte, at Novo Nordisk Fonden nu vil omfavne en større del af den teknologiske grundforskning herhjemme med al den magt og pondus, som en pengetank på 330 mia. kr. giver.
»Vi skal blive bedre til at omsætte vores innovation til nye produkter og services, der kan bringes udover landets grænser. Det kræver et målrettet investeringsniveau i forskning og udvikling – særligt inden for vores styrkepositioner såsom farma, transport og grøn teknologi,« lyder det fra Anders Dons, adm. direktør for den nordiske del af Deloitte, der sammen med tænketanken Kraka står bag innovationsanalysen.
Formanden for regeringens Teknologipagtråd, André Rogaczewski, er især glad for, at Novo Nordisk Fonden støtter idéer på et tidligt tidspunkt.
»Mange har en forestilling om, at naturvidenskabelig forskning handler om at forfine 50 års studier en smule. Det her er et eksempel på, at forskerne gerne må tænke på tværs og have en næsten jomfruelig tilgang. Hvis det kan føre til blot én succesfuld virksomhed på det teknologiske felt, har det været hele indsatsen værd,« siger André Rogaczewski, der er adm. direktør for Netcompany.