Tech

Kvanteteknologi kan blive et nyt, dansk erhvervseventyr - men nu lukker centret, der skulle gøre forskere til iværksættere

Efter tre år er centret Qubiz lukket ned, og dermed også dem, som arbejdede for at gøre banebrydende dansk kvanteforskning til et dansk erhvervseventyr. Det sker netop, som kvanteteknologi tager fart kommercielt, og det vækker kritik.

En af de helt konkrete resultater af det stærke, danske kvanteforskningsmiljø er Microsofts store satsning i Danmark, i samarbejde med to professorer fra Københavns Universitet. I et nybygget laboratorium i Lyngby udvikler professor og forskningsleder Peter Krogstrup nye materialer, som verden aldrig før har set, til brug i fremtidens kvantecomputer. Foto: Gregers Tycho

Danske forskere inden for kvanteteknologi og kvantecomputere er så dygtige, at flere organisationer til erhvervsfremme i Danmark har kastet sig over området og jagter udenlandske investorer.

Men samtidig er det center, som netop skulle sikre kommercielle succeser og nye virksomheder at investere i, blevet lukket ned. Centret Qubiz gik i luften i 2017, men måtte lukke ved udgangen af 2019, fordi der ikke var nye bevillinger. ..

BRANCHENYT
Læs også