Tech

Ericsson afliver myte om CO2-aftryk - men opfordrer alligevel til mådehold

Det vil tage vores smartphone 50 år at udlede lige så meget CO2, som vi hver især gør på en enkelt flyvetur frem og tilbage over Atlanten, fremgår det af en ny rapport.

Ericsson med topchefen Hans Vestberg i spidsen forsøger nu at aflive myten om, hvor meget vores digitale forbrug forurener klimaet. Foto: Mette Haugaard Foto: Manu Fernandez/AP

Vores digitale adfærd belaster stort set ikke klimaet mere end tidligere, selv om vi har fået en højere internethastighed og nærmest er online konstant.

Sådan lyder konklusionen i hvert fald i en ny rapport fra den svenske netværkskolos Ericsson, der estimerer, at IKT-sektorens samlede C02-aftryk er 730 millioner tons. Det svarer til 1,4 pct. af den globale udledning af drivhusgasser og har ifølge rapporten ikke ændret sig nævneværdigt det seneste årti, fordi de teknologiske forbedringer og et mere grønt strømforbrug kompenserer for, at datatrafikken er tidoblet i den samme periode.

»CO2-udledning fra digitale løsninger har længe haft stor bevågenhed. Det hævdes ofte og fejlagtigt, at IKT-sektoren kan sidestilles med luftfart, mens andre overdriver påvirkningen fra streaming og brugen af sociale medier,« konstaterer Pernilla Bergmark, som er medforfatter til rapporten fra Ericsson IndustryLab.

Svenskerne er især frustreret over myten om, at et stort forbrug af smartphonen er lige så slemt som at flyve i tide og utide. For vi skal rent faktisk benytte smartphonen i mere end 50 år, før det svarer til en enkelt flyvetur frem og tilbage over Atlanten målt i CO2-aftrykket.

Af undersøgelsen fremgår det også, at IKT-sektoren blot tegner sig for 3,6 pct. af det globale strømforbrug i en situation, hvor de teknologiske selskaber står bag 6 pct. af verdensøkonomien. Samtidig påpeger rapporten, at de fleste brancher er i stand til at sænke deres forurening ved hjælp af de digitale produkter.

Alligevel erkender Ericsson, at IKT-sektoren sagtens kan sænke sit CO2-aftryk betragteligt. Den bedste metode er at forsyne alle enhederne med mere vedvarende energi, end tilfældet er det i dag. Samtidig kan den enkelte forbruger dog også gøre en stor forskel, hvilket får rapporten til at anbefale følgende:

  • Brug din smartphone og andre digitale enheder i længere tid, før du opgraderer dem.
  • Vær sikker på, at enhederne bliver genbrugt, når du kasserer dem.
  • Brug mindre enheder til digitale services - se Netflix på telefonen i stedet for fjernsynet.
  • Oplad batterierne med strøm fra vedvarende energi.
  • Køb enhederne fra selskaber med videnskabeligt baserede mål for, hvordan de vil begrænse deres CO2-aftryk.
BRANCHENYT
Læs også