De to rivaler Apple og Google samarbejder nu mod corona
Et nyt samarbejde og initiativ mellem Apple og Google skal give myndighederne et effektivt sporingsværktøj i deres kamp mod at inddæmme coronavirus.
Fredag meddelte de to techgiganter Apple og Google, hvis styresystemer er installeret på 99 pct. af klodens mobiltelefoner, at de har indgået et samarbejde, der skal hjælpe til med at inddæmme coronavirus.
Det skriver bl.a. CNN Business og Reuters.
»Alle os i Apple og Google mener, at der aldrig nogensinde har været et mere vigtigt tidspunkt til at samarbejde omkring at løse et af verdens mest påtrængende problemer,« lyder det i den fælles pressemeddelelse fra Apple og Google.
Partnerskabet mellem de to rivaler skal via mobiltelefonernes bluetooth-teknologi understøtte myndigheders tiltag med at identificere og spore personer, der kan have været udsat for smitte med coronavirus.
Apple og Google vil i første omgang udvikle en platform, der virker på tværs af styresystemerne og knytter sig til allerede eksisterende sundheds-apps på enten Apples iOS eller Googles Android. Det skulle blive klar til brug i løbet af maj.
Senere kommer der en mere omfattende og egentlig funktion i styresystemet, hvor folk kan tilvælge at bruge sporingshjælpen.
Princippet bag er, at en person, der er testet positiv for coronavirus, kan melde det til en app fra en sundhedsmyndighed, der så anonymt giver beskeden videre til en kortfunktion, som så igen giver en melding til alle tilmeldte personer i appen, der har været i nærheden af vedkommende.
Myndigheder i mange lande har netop sat fokus på, at opsporing af smittekilder er et nøgleelement i forhold til at stoppe spredningen af coronavirus.
Enkelte lande som Israel, Thailand og Hongkong har sågar benyttet sporingsteknologien til at afdække og håndhæve karantæner.
Eksperter i datasikkerhed og beskyttelse private oplysninger har da også udtrykt bekymring omkring teknologien, som de frygter kan blive misbrugt til et overvågningsredskab, når coronapandemien er overstået, skriver CNN.
Apple og Google forsikrer dog, at beskyttelsen af privatlivet er helt central i udviklingen af sporingsværktøjet, og at brugerne aktivt skal tilvælge funktionen, for at den virker. Desuden vil systemet ikke indsamle information, der kan identificere enkeltpersoner.
»Privatliv, gennemsigtighed og aktivt tilsagn har den allerstørste vigtighed i vores indsats på området. Vi vil offentliggøre alt omkring arbejdet, så andre har mulighed for at granske det,« skriver de to techfirmaer.