Tech

De to rivaler Apple og Google samarbejder nu mod corona

Et nyt samarbejde og initiativ mellem Apple og Google skal give myndighederne et effektivt sporingsværktøj i deres kamp mod at inddæmme coronavirus.

Artiklens øverste billede
Google og Apple annoncerede fredag et uvant samarbejdsinitiativ, hvor smartphones skal bruges som et redskab til at opspore coronasmittekilder. Foto: Olivier Douliery/AFP

Fredag meddelte de to techgiganter Apple og Google, hvis styresystemer er installeret på 99 pct. af klodens mobiltelefoner, at de har indgået et samarbejde, der skal hjælpe til med at inddæmme coronavirus.

Det skriver bl.a. CNN Business og Reuters.

»Alle os i Apple og Google mener, at der aldrig nogensinde har været et mere vigtigt tidspunkt til at samarbejde omkring at løse et af verdens mest påtrængende problemer,« lyder det i den fælles pressemeddelelse fra Apple og Google.

Partnerskabet mellem de to rivaler skal via mobiltelefonernes bluetooth-teknologi understøtte myndigheders tiltag med at identificere og spore personer, der kan have været udsat for smitte med coronavirus.

Apple og Google vil i første omgang udvikle en platform, der virker på tværs af styresystemerne og knytter sig til allerede eksisterende sundheds-apps på enten Apples iOS eller Googles Android. Det skulle blive klar til brug i løbet af maj.

Senere kommer der en mere omfattende og egentlig funktion i styresystemet, hvor folk kan tilvælge at bruge sporingshjælpen.

Princippet bag er, at en person, der er testet positiv for coronavirus, kan melde det til en app fra en sundhedsmyndighed, der så anonymt giver beskeden videre til en kortfunktion, som så igen giver en melding til alle tilmeldte personer i appen, der har været i nærheden af vedkommende.

Myndigheder i mange lande har netop sat fokus på, at opsporing af smittekilder er et nøgleelement i forhold til at stoppe spredningen af coronavirus.

Enkelte lande som Israel, Thailand og Hongkong har sågar benyttet sporingsteknologien til at afdække og håndhæve karantæner.

Eksperter i datasikkerhed og beskyttelse private oplysninger har da også udtrykt bekymring omkring teknologien, som de frygter kan blive misbrugt til et overvågningsredskab, når coronapandemien er overstået, skriver CNN.

Apple og Google forsikrer dog, at beskyttelsen af privatlivet er helt central i udviklingen af sporingsværktøjet, og at brugerne aktivt skal tilvælge funktionen, for at den virker. Desuden vil systemet ikke indsamle information, der kan identificere enkeltpersoner.

»Privatliv, gennemsigtighed og aktivt tilsagn har den allerstørste vigtighed i vores indsats på området. Vi vil offentliggøre alt omkring arbejdet, så andre har mulighed for at granske det,« skriver de to techfirmaer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.