Tech

Telia sætter ind overfor tyveri af dyre mobiltelefoner med et fjernstyret våben

Med et nyt sikkerhedssystem er Telia i stand til at gøre stjålne iPhones ubrugelige. Nu går jagten i gang på 500 stjålne mobiltelefoner.

Telebranchen mister hvert år mange dyre mobiltelefoner ved indbrud, tyveri og svindel. Nu har Telia fået nok. Foto: Gregers Tycho.

Telia tager et nyt sikkerhedssystem i brug, som gør det muligt at spærre for brug af mobiltelefoner, uanset hvor de befinder sig.

Skridtet skal dæmme op for et stigende antal tyverier af dyre mobiltelefoner, lyder meldingen.

»Vi har som andre teleselskaber oplevet et stigende antal indbrud, tyverier og svindel – og enkelte gange har vi desværre også oplevet grove røverier i vores butikker,« siger Henrik Kofod, teknologidirektør i Telia Danmark, der ejes af den svenske Telia-koncern.

Alene de seneste to år har Telia fået stjålet omkring 500 mobiltelefoner – fortrinsvis dyre iPhones. Med hjælp fra det nye sikkerhedssystem vil Telia i den kommende tid lukke ned for telefonerne, som dermed bliver værdiløse.

»I denne uge går vi i gang med at spore og spærre samtlige mobiltelefoner, der er stjålet fra vores butikker og lagre de seneste to år. Det drejer sig om cirka 500 telefoner. Herefter vil vi løbende lukke ned for telefoner, som bliver stjålet fra vores butikker,« sier Henrik Kofod.

Som en sidegevinst åbner den fjernstyrede nedlukning af Telia-mobiler også for, at selskabet fremover kan komme kunder til hjælp, der er udsat for svindel via f.eks. identitetstyveri.

Når Telia aktiverer sikkerhedssystemet på sporede telefoner, vil brugeren opleve, at telefonen viser en besked i displayet, hvor der står, at den er blokeret fulgt af et telefonnummer, som vedkommende så kan ringe til, såfremt man mener, at spærringen er en fejl.

»Med det nye sikkerhedssystem kan vi enkelt og effektivt gøre stjålne telefoner værdiløse og dermed fjerne de kriminelles gevinst ved at stjæle telefoner fra os,« siger Telia-direktøren.

I første omgang er sikkerhedssystemet målrettet opsporing og spærring af stjålne iPhones, men Telia oplyser, man vil følge op med et tilsvarende system, der kan bruges overfor android-baserede telefoner fra producenter som Samsung.

Læs også