Tech

Jacob Knobel er blevet rig på kunstig intelligens - nu vil han tælle laks

Jacob Knobel har udviklet en intelligent kamerasoftware til et svensk vandkraftværk for at imødekomme et nyt EU-direktiv.

Jacob Knobel anses af Forbes Magazine for at være et af de største erhvervstalenter i Europa. Foto: Datapult

Midt i en frygtsom tid kan det forekomme en smule virkelighedsfjernt at beskæftige sig med fiskebestande og vandkraftværker. Det er ikke desto mindre, hvad et af Danmarks største teknologiske talenter, Jacob Knobel, nu har kastet sig over i regi af sit konsulentfirma Datapult.

Den 29-årige datalog blev mangemillionær på salget af marketingplatformen Densou Trading Desk i 2018 og optræder på Forbes Magazines liste med 30 erhvervsstjerner under 30 år i kraft af sin sans for kunstig intelligens.

Af samme grund samarbejder en stribe af de tungeste selskaber herhjemme med Jacob Knobel i et forsøg på eksempelvis at anvende satellitfotos til at afsløre markedspotentialet eller dataanalyser til at forenkle produkterne.

De seneste måneder har han imidlertid brugt en masse tid på noget så jordnært som at tælle laks.

Sagen er nemlig den, at et EU-direktiv med deadline i 2020 forpligter alle kontinentets vandkraftværker til at bevise, at de ikke skader biodiversiteten, såfremt der rejses tvivl om det.

I Norden er laksebestanden en afgørende lakmusprøve, hvilket hidtil har fået biologer bevæbnet med fiskenet og reagensglas til at troppe op ved vandkraftværkerne på tilfældige dage for at foretage stikprøver.

Værkerne er tillige blevet pålagt at bygge laksetrapper, der skal lette fiskenes passage på vej mod ynglepladsen, så de ikke suges ind i turbinerne. Faktisk bruger vandkraftværkerne en femtedel af den tilvejebragte strøm på at drive den slags naturvenlige anordninger.

Problemet er bare, at det ikke er så ligetil at bevise, at fiskene har det fint. Det har fået et svensk værk - der af konkurrencehensyn ikke vil have sit navn frem i denne forbindelse - til at henvende sig til Datapult i jagten på en teknologisk løsning, hvilket er resulteret i en intelligent kamerasoftware, der foruden at tælle antallet af forbipasserende laks kan fastslå deres køn.

»Ligesom vores fingeraftryk er unikke fra person til person, kan vi endda identificere den enkelte laks ved hjælp af prikkerne i hovedet. Derfor kan de intelligente kameraer afsløre, hvor mange af laksene der overlever fra sæson til sæson og vender tilbage til laksetrappen. For vandkraftværkerne vil jo gøre alt for at overbevise myndighederne om, at de har tænkt sig godt om. Så jo flere data, desto bedre,« forklarer Jacob Knobel.

Kamerateknologien er så fintfølende, at den kan registrere, om laksene mangler en bestemt finne eller ej og kan dermed afgøre, om fiskene er vilde eller opdrættede.

Samtidig er der tale om edge computing, hvor beregningskraften lægges ud til vandkraftværkerne, så de slipper for at bruge en masse penge og energi på at uploade materialet til andre aktører.

På den måde synes Jacob Knobel at sende en hilsen til sin far Samuel, der siden 1988 har solgt fileterede laks og andre fisk af høj kvalitet til hoteller over hele Europa. Sønnen har arvet iværksættergenet, men er altså slået ind på et mere akademisk spor.

Efter at have læst forsikringsmatematik på Københavns Universitet og arbejdet som annoncehandelsspecialist hos Adform stiftede han i 2013 Densou sammen med Anders Elley for at give medierne en mere digital annonceplatform i kampen mod Google og Facebook.

Fem år senere - da Jacob Knobel lod sig købe ud af makkeren - omsatte firmaet for 175 mio. kr. takket være en kundeliste med britiske The Guardian på toppen.

»Når jeg skal se tilbage på, hvad vi gjorde rigtigt i det første firma, kan jeg sagtens blære mig med, at vi var dygtige og hårdtarbejdende - men vi ramte først og fremmest en eksploderende trend, fordi det europæiske marked steg fra 0 til 120 mia. dollars i løbet af få år. Så selv hvis du gør det dårligt i sådan en situation, skal det nok gå dig nogenlunde. Sådan betragter jeg også markedet for kunstig intelligens nu. Jeg tror, at jeg har timingen med mig,« siger Jacob Knobel, som sidste år indgik en stor samarbejdsaftale med Huawei i Norden.

Af den oprindelige artikel fremgik det, at EU’s direktiv træder i kraft i slutningen af maj. Det er korrigeret nu. Finans beklager fejlen.

Læs også
Top job