Tech

Kina truer med eksportkontrol, hvis EU-lande forbyder Huawei

I sidste uge beordrede Storbritannien sine mobiltelefonselskaber at stoppe al køb af Huaweis 5G-udstyr inden udgangen af 2020. Foto: AP/Andy Wong

Kina er klar til at gøre gengæld mod Nokia og Ericsson, i tilfælde af at EU-lande skulle forbyde Huaweis deltagelse i 5G-netværket.

Det skriver Wall Street Journal.

Etableringen af 5G-netværket er i fuld gang, men ikke alle er inviteret til festen.

I sidste uge beordrede Storbritannien sine mobiltelefonselskaber at stoppe al køb af Huaweis 5G-udstyr inden udgangen af 2020 og afskaffe al Huawei 5G-udstyr fra sine netværk inden udgangen af 2027. USA boykottede Huawei tilbage i maj 2019.

Nu truer Kinas handelsministerium med at etablere en eksportkontrol, som vil forhindre de to store europæiske fabrikanter - Nokia og Ericsson - i at sende produkter, der fremstilles i Kina til andre lande, skriver Wall Street Journal.

Både finske Nokia og svenske Ericsson har produktionsanlæg og tusinder af ansatte i Kina, men truslen kan også vise sig at give bagslag for Kina, skriver avisen.

- Den her handling kan være med til at skræmme nogle udenlandske teknologivirksomheder til at flytte sin produktionen ud af Kina. Flere virksomheder er i forvejen nervøse for at blive fanget i geopolitiske kampe, og derfor revurderer virksomhederne deres produktionssteder og forsyningskæder, siger Jim McGregor, som er formand for den kinesiske afdeling hos APCO Worldwide, til Wall Street Journal.

USA har i længere tid opfordret Storbritannien og EU til at forbyde Huawei i det kommende 5G-netværk grundet mistanke om, at den kinesiske regering vil udnytte det kinesisk baserede selskab til at spionere eller forstyrre kommunikationen, skriver avisen.

Læs også
Top job