Tech

Asiatisk virksomhed risikerer at komme i klemme i techkrig mellem USA og Kina

Mikrochips-leverandøren TSMC balancerer på en tynd line for at bevare et godt forhold til Kina og USA.

Taiwan Semiconductor, TSMC, er verdens største producent af mikrochips. Virksomheden risikerer at havne midt i techkrigen mellem Kina og USA, der kæmper for at få det teknologiske overtag. Imens skal TSMC forsøge at holde begge lande glade. Foto: Arkiv.

Den taiwanske mikrochipproducent Taiwan Semiconductor, TSMC, kan risikere at få en uheldig rolle i de stigende spændinger mellem stormagterne USA og Kina, der arbejder ihærdigt for at få overhånden i kampen om fremtidens teknologi.

Efter en af TSMC’s rivaler led en nedgang i sin produktion, står TSMC nu alene som den førende leverandør af mikrochips, der skal forsøge at holde både USA og Kina tilfredse.

Det skriver CNN.

TSMC er verdens største producent af mikrochips. Sammen med Californien-baserede Intel og sydkoreanske Samsung er TSMC den eneste virksomhed i verden, der kan fremstille avancerede mikrochips.

I sidste uge røg TSMC’s aktier i vejret efter rivalen Intel offentliggjorde, at selskabet var kommet bagud i produktionen af sin nye 7 nanometer-chip.

Forsinkelsen betød at Intel-aktien faldt med 14,6 pct. til 51,60 dollar pr. aktie, mens TSMC’s aktie steg med 11,2 pct. til 74,88 dollar pr. aktie.

TSMC, der blandt andet er underleverandør til Apple, har partnerskaber med både USA og Kina, der kæmper på livet løs for at få et overtag i kampen om at udvikle fremtidens førende teknologier.

Taiwanske TSMC’s rolle er at levere mikrochips, der blandt andet skal bruges til at udvikle kunstig intelligens og 5G-internet.

Tidligere i år offentliggjorde TSMC, at virksomheden anlægger en fabrik i Arizona i USA til en værdi af mere end 75 mia. kroner.

Faciliteten forventes at kunne producere 5 nanometer-chips inden 2024. Aftalen var vigtig for den amerikanske præsident Donald Trump og den amerikanske administration i tech-kampen mod Kina.

I forvejen har TSMC flere fabrikker i Kina, deriblandt i Nanjing og i Shanghai.

Aftalen kan dog risikere at gøre Kinas ledere vrede, vurderer Paul Triolo, der er chefkonsulent for techpolitik i risikokonsulentfirmaet Eurasia Group, til CNN:

»I Taiwan har man været bekymret for, at Beijing potentielt set vil forsøge at nationalisere flere af TSMC’s fabrikker i Nanjing og Shanghai«.

Kina kontrollerer ikke Taiwan, men den kinesiske administration lægger ikke skjul på, at man ser Taiwan som en del af sit territorie.

Paul Triolo understreger, at det er særdeles usandsynligt, at man vil forsøge at overtage TSMC’s fabrikker i Kina.

»Det ville være en massiv eskalering i udviklingen og det ville skabe chokbølger i den finansielle verden. For administrationen i Beijing ville det formentlig ikke skabe andet en negative følger«.

I stedet vil den kinesiske administration formentlig forsøge at overtale TSMC til at bygge en ny fabrik i Kina, forudser Paul Triolo.

BRANCHENYT
Læs også