Tech

Hvad kommer der til at ske med de store techselskaber? Her er aktiestrategernes bud

Nye reguleringer og i yderste fald en opsplitning af de store techselskaber er blevet et samtaleemne, efter den amerikanske kongres i sidste uge afholdt en høring af selskabernes topchefer.

Amazons CEO deltager via video i kongressens høring. Foto: Graeme Jennings/Reuters

Høringen af topcheferne fra Google, Amazon, Facebook og Apple i den amerikanske kongres er starten på en kampagne mod de store techselskabers magt, som muligvis vil løbe flere år ud i fremtiden.

Således lyder vurderingen fra flere aktiestrateger, der mener, at den øgede risiko for strammere reguleringer og en opsplitning af techselskaberne endnu ikke har sat sit aftryk på aktierne i de tungtvejende selskaber.

»Jeg er ikke i tvivl om, at investorerne allerede har medregnet, hvad det betyder for selskabernes top- og bundlinje,« siger Michael Friis Jørgensen, aktieanalysechef i Alm. Brand, og tilføjer, at risikoen for en opdeling er stor.

Hvis det munder ud i opsplitning, vil der ifølge ham gå mindst to år – og konsekvenser vil være størst for Facebook, mens f.eks. Amazon og Google vil kunne drage fordele af en tydeliggørelse af forretningsgrene.

»F.eks. er Amazons cloud-del AWS højtvækstende, mens Google har en række små virksomheder, som investorerne gerne ser springer ud som selvstændige virksomheder,« siger Michael Friis Jørgensen.

Han mener, at det endnu er uvist, hvor hårdt selskaberne bliver ramt, men at det kun er et spørgsmål om tid, før der bliver indført reguleringer. Det er dog ikke noget, som afholder aktionærerne fra at investere i selskaberne.

Tidligere sager, som resulterede i en opsplitning
  • Myndighederne i USA har blot to gange i historien opdelt selskaber, fordi de var for store. For lidt over 100 år siden blev olieselskabet Standard Oil opdelt i 34 selskaber, og i 1982 blev teleselskabet AT&T opdelt.
  • For Standard Oil var årsagen, at selskabet sad på jernbanenetværkene og udnyttede rettigheder til at transportere olie på disse til at udkonkurrere mindre virksomheder, mens AT&T havde opnået monopol på telefoni.
  • Microsoft blev i slutningen af 1990’erne frem til start 00’erne del af en kæmpe retssag om konkurrenceforvridning, som resulterede i, at techgiganten blev dømt til at skulle splittes op. Microsoft endte dog med at indgå et forlig, hvori selskabet lovede at gøre sin platform mere tilgængelig for tredjeparter.

»Man kan ikke undvære dem i porteføljen, fordi de vejer tungt i S&P 500, og det er hos dem, at væksten er. Selvom der er en risiko, betyder det ikke, at man ikke skal eje aktierne,« siger Michael Friis Jørgensen.

Aktiekurserne i de store techselskaber er ikke i umiddelbar risiko for at dykke den kommende tid, mener Peter Garnry, chefstrateg i Saxo Bank.

»Selvom der er fare for en øget regulering af teknologiselskaberne, er investorerne fløjtende ligeglade på en korte bane og køber ind, hvor der demonstreres vækst og høje marginer i den usikre økonomi,« siger han.

»Høringerne gav objektivt set noget ammunition til politikerne, men det ser investorerne bort fra. Omvendt er der ikke tvivl om, at der vil ske en form for regulering af teknologiselskaberne, fordi de dominerer markedet.«

Mens der i sidste uge var fokus på høringerne i USA, mener Peter Garnry derimod, at man vil holde øje med EU’s håndtering af techselskaberne.

»Teknologiselskaberne har den største lobbyvirksomhed i Washington og er en stor indtægtskilde for økonomien. Måske ser politikerne mellem fingrene. Men den luksus har de ikke i EU,« siger Peter Garnry og tilføjer:

»At EU for nylig tabte sin retssag mod Apple er et bevis på, hvilken kamp man som stat har mod teknologigiganterne. Det vil være en diskussion, vi vil have i lang tid.«

Han mener, modsat Michael Friis Jørgensen, at man skal se langt efter, at de store techselskaber bliver splittet op, og at sådan et tiltag vil være det sidste nødhåndtag, de amerikanske myndigheder vil gribe fat i.

»Modsat fysiske er det svært at opdele digitale virksomheder på en naturlig måde. Der kommer måske flere høringer, kommissioner, rapporter og forslag, men det vil tage meget lang tid,« siger Peter Garnry og tilføjer:

»Man kommer som investor aldrig til at vågne op en mandag morgen og se værdien af sine Facebook-aktier være halveret. Udviklingen vil ske over tid, det er også årsagen til, at vi ikke har set store bevægelser på det seneste.«

BRANCHENYT
Læs også