Tech

Apple nærmer sig historisk to-billioner-mærke – og Tim Cook er blevet milliardær undervejs

Aktiekursen fortsætter med at stige for Apple, som nu er tæt på at runde en markedsværdi på to billioner dollars. Sammen med ekstra bonus gør det nu Apple-topchef Tim Cook til dollar-milliardær.

Tim Cook blev topchef i Apple for ni år siden. Undervejs er markedsværdien af selskabet blevet seksdoblet til nu at være lige ved at runde to billioner dollars. Foto: AP/Marcio Jose Sanchez

Havde du købt Apple-aktier for 100.000 kroner for et år siden, ville de nu være 225.000 kr. værd. Alene i sidste uge steg aktiekursen med næsten fem procent.

Og mandag fortsætter Apple-aktien opad, med en foreløbig stigning på 1,4 pct. Dermed har selskabet nu ramt opløbsstrækningen i kapløbet om at blive verdens første virksomhed med en markedsværdi på to billioner dollars. Det skriver Bloomberg.

Lige nu er værdien af Apple på 1,93 billioner dollars – altså 12.200 mia. kr. eller mere end fem gange Danmarks bruttonationalprodukt i 2019. Og de to nærmeste konkurrenter blandt tech-giganterne, Amazon og Microsoft, ligger langt bagefter. De har lige nu en markedsværdi på henholdsvis 1,57 og 1,58 billioner dollars.

Apple var i øvrigt også første selskab i verden, som susede forbi en-billion-mærket. Det skete for to år siden.

Imens kan Apples topchef Tim Cook se sin formue vokse, og med de seneste stigninger i aktiekursen kan han nu prale af at være milliardær i dollars – i hvert fald hvis han ikke har givet mange af sine penge væk til velgørende formål i al hemmelighed.

Tim Cook var ikke med til at grundlægge Apple og var ikke blandt de første ansatte, så han ejer ’kun’ 0,02 pct. af aktierne direkte. Den portion er med Apples enorme samlede værdi dog stadig nogle penge værd – omkring 375 mio. dollars.

Men da han blev udnævnt til Apples topchef i august 2011, fik han en lukrativ bonusordning med i pakken. Den består af aktier, som løbende bliver overdraget, hvis Apple og Tim Cook når en række fastsatte mål – for eksempel at aktiekursen skal klare sig bedre end to-tredjedele af virksomhederne i indekset S&P 500. Og sammen med andre bonusser og penge fra tidligere salg af aktier har Tim Cook ifølge Bloombergs udregninger altså nu over én milliard dollars at gøre godt med.

BRANCHENYT
Læs også