Tech

Microsoft er tilbage som telefon-producent: Lancerer Android-model med to skærme

Telefoner har været et fy-ord hos Microsoft siden nedturen med Nokia. Men nu lancerer selskabet en ny Android-telefon - uden at kalde det en telefon.

Den nye foldetelefon fra Microsoft har to skærme på 5,6 tommer og har dermed cirka dobbelt så meget skærm som en gennemsnitlig smartphone. Microsoft forsøger at lancere det som et arbejdsredskab og bruger ikke selv ordet telefon om Surface Duo. Foto: PR

Efter Microsofts fiasko med Windows Phone-systemet og købet af Nokia, der skrumpede ind og forsvandt, droppede Microsoft ideen om at være telefonproducent. Men nu er der nyt fra telefonfronten hos Microsoft – en Android-smartphone forklædt som en slags miniudgave af en bærbar computer.

Telefonen, der er døbt Surface Duo, har nemlig to skærme, der er hængslet og klapper sammen som en bog. De to skærme er hver på størrelse med en gennemsnitlig smartphone-skærm, og Microsoft sælger da heller ikke den nye telefon som en afløser for din iPhone, men som en fiks måde at få klaret en masse arbejde, mens man er på farten.

Det særlige ved telefonen er ikke blot de to skærme, men at Microsoft har arbejdet tæt sammen med den tidligere ærkerival Google om at få Android-systemet til at udnytte de to skærme. Chefer hos Google har også været med til at promovere telefonen, for her er noget, som man ikke kan med en iPhone.

Konceptet med en foldbar telefon eller tablet var den helt store åbenbaring sidste år, hvor flere af de store telefonproducenter skulle vise, hvad de kunne med en bøjelig skærm. Det var en udfordring, for selvom selve skærmen kan gøres bøjelig, skal der også et lag beskyttelsesglas ovenpå.

Samsung lancerede telefonen Galaxy Fold i september 2019, men den viste sig at lide af en række skavanker og måtte tages af markedet. Senere fulgte så en Galaxy Flip, en mindre foldetelefon, samt en ny udgave af den store Fold-model.

Tilsvarende har Huawei sendt telefoner på markedet med bøjelig skærm. Men hverken Samsungs eller Huaweis foldemodeller er blevet store hits.

Microsoft har – måske belært af Samsungs dårlige erfaringer – valgt den sikre vej, hvor det er to almindelige, flade skærme, der så er hængslet sammen. Den ene del af skærmen kan bruges som tastatur, så man nærmest får en lille bærbar computer.

Prisen er havnet på 8.900 kr. i USA, før moms, men hvem der skal købe den, udover store fans af Microsofts Surface-linje, er uvist, vurderer den amerikanske it-journalist Mary Jo Foley, som har dækket Microsoft i over tyve år.

Den er for stor til at afløse telefonen, men for lille til at afløse en bærbar, lyder hendes konklusion.

BRANCHENYT
Læs også