Tech

Apple frygter Donald Trumps forbud mod WeChat: Kan ramme salget i Kina hårdt

Sammen med en række andre store, amerikanske selskaber har Apple protesteret over den pludselige beslutning om at forbyde TikTok og WeChat i USA. En iPhone uden WeChat er nemlig ikke meget værd i Kina.

WeChat Pay er en af de foretrukne måder at betale på i Kina, og generelt er WeChat en platform for en lang række tjenster, som er en del af kinesernes hverdag. Et forbud mod WeChat i USA kan derfor ramme Apples salg af iPhones. Foto: Imaginechina/AP

Det var balladen om TikTok, der løb med det meste af opmærksomheden, da USA’s præsident Trump i sidste uge i praksis forbød den populære, kinesisk-ejede videotjeneste i USA fra midten af september.

Men i samme runde blev også den kinesiske app WeChat gjort ulovlig, og det har fået en række af de største amerikanske selskaber til at gå på barrikaderne. Selskaber som Apple, Ford, Walmart og Disney har været i kontakt med Det Hvide Hus og beklaget sig over de mulige, negative effekter et WeChat-forbud kan få. Det skriver Wall Street Journal.

WeChat er ikke så kendt herhjemme, men er det digitale omdrejningspunkt for de fleste kinesere. Da Facebook, Twitter og Google ikke er på det kinesiske marked, er WeChat den typiske, digitale kommunikationskanal med kinesere.

Alene af den grund kan et forbud gøre det langt mere bøvlet for amerikanske selskaber at komme i kontakt med kinesiske forbindelser eller at reklamere der, hvor kineserne er.

Men for Apple er problemet særlig stort. Uden WeChat installeret er en iPhone nemlig ikke meget værd for en kineser, som både bruger WeChat-appen til at betale med, kommunikere med, bestille lægetider og tusind andre ting. Det er nemlig kun tilladt at installere apps fra Apples egen App Store på en iPhone, og Trumps dekret bliver foreløbigt tolket sådan, at Apple så skal smide WeChat ud af butikken.

På Android-platformen er der altid mulighed for at installere fra andre kilder end Googles butik, og Apple kan potentielt blive nødt til at bryde sine principper og tillade kinesere at installere WeChat fra en fremmed kilde.

Ifølge Bloomberg er Kina et af Apples store markeder, med en årlig omsætning på 250 mia. kr. Og i en meningsmåling på Weibo, Kinas svar på Twitter, svarer 95 pct. at de ikke kan bruge en iPhone til noget, hvis ikke WeChat er installeret. Der var 1,2 mio. deltagere i undersøgelsen.

Dekretet fra Donald Trumps hånd var ikke formuleret i skarpe, juridiske vendinger, og der er derfor nu tvivl om, hvad der egentlig kommer til at gælde, når fristen udløber den 20. september. I første omgang var frygten, at et forbud mod WeChat også er et forbud mod Tencent, der står bag WeChat. Tencent er en af de store spillere på internettet og ejer i dag store andele af mange af verdens førende spilfirmaer. Et forbud mod Tencent generelt kunne således gå ud over det ekstremt populære spil Fortnite.

Men det blev hurtigt meldt ud, ad uofficielle kanaler, at forbuddet altså kun skulle gælde appen WeChat, ikke hele Tencent.

BRANCHENYT
Læs også