Tech

Kapitalfond overtager fremstormende softwarefirma i milliardhandel

Nordic Capital køber softwarefirmaet Siteimprove i en milliardhandel.

Kapitalfonden Nordic Capital køber softwareselskabet Siteimprove, der er stiftet af adm. direktør Morten Ebbesen (th). Her står han sammen med partner i Nordic Capital Frederik Näslund. Foto: Gregers Tycho

Kapitalfonden Nordic Capital overtager det danske softwarefirma Siteimprove i en milliardhandel, der vidner om, at appetitten på softwareselskaber er tårnhøj trods coronakrisen og den økonomiske usikkerhed.

Siteimprove, der optimerer hjemmesider, passerede sidste år 500 mio. kr. i tilbagevendende årlig omsætning.

Prisen for handlen er ikke oplyst, men softwareselskaber med lignende omsætning handles ifølge Saas Capital, der rådgiver og investerer i softwareselskaber, til i omegnen af 4 mia. kr. på det børsnoterede marked.

»De her selskaber er selvfølgelig ikke billige, det kan jeg godt sige, men det er også en forretningsmodel, som har bevist sig selv, og som lige har stået den ultimative test under covid-19,« siger Fredrik Näslund, partner i Nordic Capital.

Kapitalfonden har siden 1989 investeret omkring 15 mia. euro i flere end 100 selskaber.

»Vi er ret kræsne, og Siteimprove er et af de absolut mest interessante selskaber, jeg har kigget på,« siger Näslund.

Siteimprove
  • Siteimprove er en førende virksomhed inden for digital optimering af websites.
  • Det kan være alt fra kvalitetsforbedering af indhold, optimering af digital effektivitet, overholdelse af standarder samt beskyttelse af persondata mm.
  • Selskabet blev grundlagt af Morten Ebbesen i 2013 og har hovedsæde i København.
  • Der er i dag 550 medarbejdere i 15 lande og flere end 7.200 kunder globalt.
  • I 2019 præsterede selskabet en tilbagevendende årlig omsætning på 82 mio. dollars (også kaldet annual recurring revenue - et afgørende nøgletal for softwareselskaber).
 • Nordic Capital køber 70 pct. af selskabet, som i dag ejes af brødrene Morten og Niels Ebbesen samt kapitalfonden Summit Partners, der investerede i Siteimprove i 2015.

  Den amerikanske kapitalfond købte dengang en fjerdedel af it-virksomheden til en samlet værdisansættelse på 1,5 mia. kr. og ryger nu helt ud af ejerkredsen. Til gengæld bliver brødrene Ebbesen hængede med 30 pct. af aktierne.

  Morten Ebbesen, der er adm. direktør, fortsætter på sin post og glæder sig til at få en storaktionær ind, som er topmotiveret for at sætte yderligere fut i væksten.

  Siteimprove øgede sidste år sin omsætning med 18 pct., mens driftsmarginen steg 14 procentpoint, og fra 2015-2019 er omsætningen næsten firedoblet.

  »Vi er lykkedes med at komme tæt på 100 mio. dollars i omsætning, men skal vi nå 300 mio. dollars, skal vi have noget hjælp. Det får vi kun fra én, som har investeret massivt og virkelig har sat hånden på kogepladen og vil det her og har kompetencerne,« siger Morten Ebbesen, der grundlagde firmaet i 2003.

  Vi er ret kræsne, og Siteimprove er et af de absolut mest interessante selskaber, jeg har kigget på.

  Fredrik Näslund, partner i Nordic Capital

  Siteimprove arbejder med at forbedre mobil- og websites og har kunder som Renault, Deutsche Telecom, Coloplast og Visa.

  Tidligere kunne firmaet ringe kunderne op uopfordret og sælge sine løsninger, men kompleksiteten er øget, hvilket gør, at Siteimprove siden 2018 har arbejdet på at ændre hele sin go-to-market-strategi.

  »Det er noget af det sværeste overhovedet, og vi har set, at hvis vi ikke fik en stærk partner med, som har prøvet det før, lykkes det ikke,« siger Morten Ebbesen.

  Han fortæller, at der er mindre opmærksomhed fra ejeren, når denne blot ejer en mindre del af selskabet.

  »Vi har valgt Nordic Capital, som er mere hands on og aktivt kan hjælpe os.«

  På trods af coronakrise og økonomisk nedtur har en blanding af centralbankernes adfærd og softwareselskabernes modstandsdygtighed over for økonomiske chok sendt det teknologitunge Nasdaq-indeks i USA 28 pct. i vejret i år, og dedikerede softwarefonde som iShares Expanded Tech-Software Sector ETF er steget næsten 45 pct. i 2020.

  Det har fået iagttagere til at advare om en potentiel boble på tech- og softwaremarkedet, men Nordic Capital er fortrøsningsfuld og fortæller, at man har fulgt Siteimprove, som har kontor et stenkast fra Nordic Capitals kontor i København, i lang tid.

  »Det har været en lang proces. Vi har holdt øje med Siteimprove i årevis, og vi har været i aktiv dialog i mere end et år. Når du så kan se, at firmaet leverer på deres løfter, bliver du selvfølgelig mere tryg ved, at de har de rigtige produkter og folk,« siger Frederik Näslund.

  Læs også
  Top job