Tech

Softbank fylder pengekassen: Sælger chip-gigant for 251 mia. kr.

Grafikkort-producenten Nvidia køber chipfirmaet Arm for 251 mia. kr. af japanske Softbank. Dermed har Softbank tjent 56 mia. kr. på fire år.

Nvidia er på få år vokset enormt og er blevet over ti gange mere værd på børsen. Nu køber Nvidia chip-selskabet Arm for 251 mia. kr. Her præsenterer Nvidias topchef Jensen Huang et nyt produkt, en processor til kunstig intelligens. Arkivfoto: Bloomberg/David Paul Morris

En række fejlslagne kæmpe-investeringer – ikke mindst WeWork, som var lige ved at gå helt i dørken – har givet modvind i finanserne hos den japanske tech-investor Softbank.

Men nu er der indtægter til den slunkne kasse, for det britiske chipselskab Arm er blevet afskibet til Nvidia, som er kendt for at producere grafikkort. Salgsprisen blev på 251 mia. kr., og dermed har Softbank tjent 56 mia. kr. på at eje Arm i fire år.

Arm opfandt for 30 år siden et særligt chipdesign, som er endt med at være fundamentet for hele den mobile revolution. Denne type chips bruger nemlig meget mindre strøm end de klassiske computerchips fra Intel og AMD, og derfor sidder de nu i alle vores telefoner og tablets og har derfra bredt sig videre ud i vores hardware.

Microsoft udvikler for eksempel bærbare computere med Arm-chips, og Apple har annonceret, at Macbooks i fremtiden også vil køre med chips fra Arm-lejren. Der bliver også brugt chips af Arm-typen i datacentre, selvom computerne her er i den helt anden ende af skalaen i forhold til smartphones. Tilsammen blev der i 2019 solgt 22 mia. stykker hardware baseret på Arm-chips.

ARM ejer rettighederne til den type chips og sælger licenser, men lader mange andre designe og udvikle nye udgaver af chippen. Apple er for eksempel kendt for selv at udvikle sine chips til iPhones og iPads. Samtidig bliver selve opgaven med rent fysisk at producere chips sendt videre til andre, først og fremmest TSMC fra Taiwan.

Jensen Huang, topchef for Nvidia, har overfor Forbes understreget, at ARM vil køre videre som før som en neutral leverandør til alle, og at ARM fortsat skal have sit hovedkvarter i Cambridge i England. Nvidia er nemlig selv producent af chips og hardware, ikke mindst grafikkort til computere, og dermed har opkøbet givet anledning til bekymring i branchen for, at Nvidia potentielt kan bruge det nye ejerskab af ARM offensivt mod sine konkurrenter.

Mens grafikkort er Nvidias mest kendte produkt i offentligheden, har selskabet udnyttet sine kompetencer inden for behandling af store mængder data på én gang – som et grafikkort skal kunne – på mange andre områder. For eksempel computere til selvkørende biler, hvor der skal bruges en heftig mængde regnekraft. Her er udfordringen at udstyre bilerne med computere, der ikke fylder for meget, bliver for varme eller sluger alt for meget strøm. På samme vis udvikler Nvidia nu hardware til at drive kunstig intelligens og vil i fremtiden satse stort på computere til datacentre. Til gengæld har en satsning på chips til almindelige computere og telefoner ikke båret frugt.

Samlet set har Nvidias ønske om at brede sig til flere andre områder dog givet selskabet stjernestatus på aktiemarkedet. Siden begyndelsen af 2016 er markedsværdien af Nvidia således eksploderet fra 107 mia. kr. til 1890 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også