Tech

Chefredaktør om strejke på Ekstra Bladet: »Jeg er ked af det og skuffet«

Medarbejderne på Ekstra Bladet langer ud efter ejerkoncernen JP/Politikens Hus. Men adm. direktør Stig Ørskov ønsker ikke at udtale sig om arbejdsnedlæggelsen.

Ekstra Bladet med Poul Madsen i spidsen blev mandag ramt af en arbejdsnelæggelse. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.

Ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen forventer, at Ekstra Bladet er tilbage i fulde omdrejninger tirsdag eftermiddag - og at medarbejdernes arbejdsnedlæggelse dermed ikke forlænges.

»Jeg er ked af det og skuffet over, at folk er gået hjem. Men det er jo deres valg,« siger Poul Madsen en håndfuld timer efter, at han mandag formiddag præsenterede en spareplan til 10 mio. kr. og nedlagde otte stillinger.

Besparelsen sker som følge af, at Ekstra Bladet har tabt en masse annoncekroner under krisen og i modsætning til andre nyhedsmedier har haft svært ved at kompensere for det i kraft af et højere abonnementsalg.

»Hvis vi har lært noget af coronakrisen, er det, at det er alt for svært at fastholde en stabil forretning, hvis man primært er annoncefinansieret. Derfor skal vores satsning på betalt indhold via Ekstra Bladet+ lykkes i løbet af de kommende år,« siger Poul Madsen.

Det er den ene del af forklaringen på, at tre billedredaktører, en billedbearbejder, en tv-vært samt tre grafikere nu har mistet deres stillinger som et led i 2025-strategien.

»Det skal være tydeligere, at der findes graverhistorier hos os hver eneste dag. Brugerne er jo heldigvis ikke dumme. Hvis indholdet ikke er værd at betale for, så gør de det ikke. Derfor skal hele den journalistiske del løftes, hvilket vi vil gøre ved at dedikere flere medarbejdere til at lave betalingsindhold,« fortæller Poul Madsen, som også - og det er den anden del af forklaringen - vil satse mere på videoindhold.

Det næste par uger vil formiddagsavisen forsøge at omplacere nogle af de ramte medarbejdere, men besparelsen har altså ikke desto mindre ført til en arbejdsnedlæggelse indtil klokken 12 tirsdag.

I en udtalelse fra medarbejderne hos Ekstra Bladet kritiseres beslutningen i lyset af, ejerkoncernen JP/Politikens Hus har en egenkapital på 2,4 mia. kr.

»Medarbejderstaben har i årevis bidraget til Ekstra Bladets store millionoverskud. En indsats, der har haft afgørende indvirkning på JP/Politikens milliardstore pengetank. Men end ikke under den største krise i nyere dansk historie vil koncernen bruge penge på at sikre medarbejderne. Vores utilfredshed og skuffelse over denne beslutning er monumental,« lyder det i udtalelsen.

Ejerkoncernen ønsker imidlertid ikke at forholde sig til den kritik.

»Det har intet med koncernens øvrige forretninger at gøre,« skriver adm. direktør Stig Ørskov fra JP/Politikens Hus som begrundelse for sit afslag.

Poul Madsen understreger i og for sig det samme.

»Vi driver vores egen forretning med stor glæde og ære. Vi skal kunne tjene penge hvert eneste år. Det er simpelthen en forudsætning for vores journalistik, at den kan blive ved med at være fri og uafhængig. Derfor er vi nødt til at have et større råderum. Vi kan ikke bare blive ved med at gøre, som vi plejer. Vi er nødt til at prioritere,« konstaterer Poul Madsen.

Disclaimer: Finans er en del af Jyllands-Posten under JP/Politikens Hus, som også har Ekstra Bladet under sig. Finans har dog fuldkommen redaktionel frihed til at skrive om JP/Politikens Hus på fuldstændig samme måde, som vi gør om alle andre medier.

BRANCHENYT
Læs også