Tech

Daimler skal hoste op med 1,5 mia. dollars for dieselsnyd

Mercedes' moderselskab har indgået et forlig i en amerikansk sag om svindel med miljøtests og skal nu udskifte filtre i 250.000 Mercedes-motorer foruden at betale klækkelige bøder.

Daimler har fusket med partikelfiltrene i 250.000 seks- og ottecylindrede Mercedes-motorer. Foto: Daimler

VolksWagen er ikke den eneste bilfabrikant med en lidt for kreativ tilgang til testkørslen af dieselmotorerne. Nu har Mercedes-Benz’ moderselskab, Daimler AG, accepteret en milliardbøde for på tilsvarende vis at fuske med partikelfiltre for at få køretøjerne til at se mere miljøvenlige ud.

Det skriver Ars Technica sammen med flere andre medier.

Svindlen blev opdaget af USA’s Environmental Protection Agency, der i denne uge i samarbejde med det amerikanske justitsministerium forholdt Daimler resultaterne af en omfattende undersøgelse.

Miljøagenturet har i sin gennemgang af motorerne opdaget adskillige former for hjælpeteknologier beregnet til at skjule det reelle udslip fra køretøjernes udstødning midlertidigt under miljøtesten, hvilket har ført til en falsk varedeklaration på intet mindre end 160.000 varevogne af mærket Mercedes Sprinter samt 90.000 personvogne af mærket Mercedes-Benz fra 2009 til 2016.

Derfor har Daimler i et forlig accepteret at betale 875 mio. dollars i civile bøder plus 70 mio. dollars i andre bøder. Derudover skal den tyske bilfabrikant dække omkostningerne ved at installere nye NOx-filtre og ny software i de 250.000 motorer, hvilket også vil kræve andre opdateringer og er beregnet til at koste 436 mio. dollars. Og endelig er Daimler gået med til at investere 110 mio. dollars i Californiens arbejde med at bekæmpe luftforurening.

Samlet set lyder bødestraffen dermed på 1,5 mia. dollars svarende til næsten 10 mia. kr.

Læs også