Tech

Danmark rykker op på global tredjeplads i digital konkurrencekraft: »Ganske enkelt fremragende«

Efter flere år med forbedringer scorer Danmarks digitale konkurrenceevne nu en global bronzemedalje, ifølge det anerkendte schweiziske akademi IMD. Det skal bruges til mere eksport af vores digitale løsninger, mener DI.

Svenskerne er blevet overhalet, så Danmark nu kan prale af en tredjeplads på verdensplan i disciplinen digital konkurrenceevne. Foran ligger kun USA og Singapore.

Europamester og nummer tre i hele verden.

Danmark er rykket op af ranglisten og bliver nu anset for at være blandt de allerbedste lande i verden for digitale virksomheder. Foran Sverige, som bliver overhalet og må nøjes med en fjerdeplads.

Det viser den nye aftapning af rapporten IMD World Digital Competitiveness Ranking, der bliver udgivet årligt af det anerkendte schweiziske ledelsesakademi IMD. Her bliver den digitale konkurrencekraft hos verdens lande målt og vejet ud fra 52 parametre.

På fem år er Danmark i denne undersøgelse rykket fra en global 8. plads til nu kun at have USA og Singapore foran sig. Og det vækker begejstring hos DI, der tirsdag lagde scene til statsminister Mette Frederiksens melding om at satse på et mere digitalt Danmark.

»Det er ganske enkelt fremragende. Skal Danmark klare sig i den globale konkurrence om vækst og arbejdspladser, er det helt afgørende, at vi hører til i den digitale elite. Det viser undersøgelsen tydeligt, at vi gør,« siger Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef hos DI.

IMD World Digital Competitiveness Ranking
 • IMD World Competitiveness Center, der hører under ledelsesakademiet IMD i Schweiz, udgiver en række rapporter om konkurrenceevnen hos verdens lande.

 • Den årlige IMD World Digital Competitiveness Ranking vurderer den digitale konkurrenceevne og potentialet for den digitale økonomi i verdens lande.

 • Ud fra 52 parameter, fordelt på tre områder og ni underkategorier, bliver landene rangordnet.

 • 20 af disse parametre bliver vurderet subjektivt af et ekspertpanel. Resten er baseret på statistik og nøgletal.

 • Vinderen bliver tildelt 100 point, mens resten af verdens lande så får point relativt til det. Danmark scorer 96 point, mens lavest rangerede land, Venezuela, får 24 point.

Også hos Dansk Erhverv, der netop har fremlagt et større udspil om digitalisering af Danmark, er tredjepladsen sød musik.

»Det er herligt. Den slags skal vi altid glæde os over, og vi ligger traditionelt ganske pænt. Nu skal vi bare passe på, at vi ikke mister momentum,« siger Janus Sandsgaard, digitaliseringspolitisk fagchef hos Dansk Erhverv.

Danmarks digitale konkurrencekraft er trukket helt op i den globale top, fordi vi scorer en global førsteplads i ’fremtidsparathed’. Det handler blandt andet om hvor meget, vi bruger digitale løsninger i den offentlige sektor og som forbrugere, og om virksomhedernes evne til at omstille sig hurtigt.

V skal passe på, at vi ikke rammes af selvfedme og at der går fugt i fundamentet

Janus Sandsgaard, Dansk Erhverv

Til gengæld scorer Danmark lavt i underkategorien kapital, hvor Danmark lander på en global 23. plads. Videnskabelige meritter er heller ikke vores stærkeste side, målt på blandt andet mængden af teknologi-patenter, for her lander vi på en 15. plads.

Også uddannelse og mængden af nyuddannede tech-talenter trækker samlet ned. Det problem er velkendt – men det bliver til dels afhjulpet af folk udefra. De seneste tre år har der været en kraftig stigning i antallet af udenlandske tech-folk, der vælger at arbejde i Danmark.

At Danmark får papir på, at vi kan noget særligt globalt, hjælper også i den retning, mener Christian Hannibal.

»Sidder man i Polen eller Portugal og tænker ’hvor vil jeg gerne arbejde’, så kan man se, at Danmark er det sejeste, digitale land i Europa. Så vi kan bruge vores europamesterskab til at tiltrække flere talenter,« siger han.

Samtidig skal vi også udnytte den gode placering til at gøre reklame for vores digitale løsninger i udlandet og sælge mere af det over grænsen.

Top ti i den digitale rangorden
 • USA
 • Singapore
 • Danmark
 • Sverige
 • Hong Kong
 • Schweiz
 • Holland
 • Sydkorea
 • Norge
 • Finland

»Mange i udlandet ved, at Danmark er synonymt med godt design, gode fødevarer og grøn teknologi. Men færre ved, at vi også har førsteklasses digitale produkter. Vi er ikke altid gode nok til at konvertere de her flotte placeringer til eksportordrer,« siger Christian Hannibal.

Selvom det er et stærkt resultat, må den slags kåringer ikke blive brugt politisk til at skrue ned for tempoet, mener Janus Sandsgaard.

»Vi ser en risiko for at medaljen bliver til en sovepude. Jeg kan godt frygte, at Christiansborg tænker at her går det fint, og at resten sker af sig selv. Vi har i mange år solet os i, at vi har digitaliseret samfundet siden 1960’erne. Vi har skabt hele fundamentet for et digitalt samfund. Men vi skal passe på, at vi ikke rammes af selvfedme og at der går fugt i fundamentet.« siger han.

Læs også
Top job