Tech

Medie: Facebook gør klar til snart at sende kryptovaluta på gaden

Allerede i starten af næste år vil de første Facebook-brugere kunne få fingrene i og betale med selskabets hjemmebryggede kryptovaluta Libra, siger unavngivne kilder til Financial Times.

Der er langt fra medvind til Facebook-stifter Mark Zuckerbergs ønske om at søsætte kryptovalutaen Libra. Arkivfoto: AP/Kay Nietfeld

Først var det til sommer, så var det oktober. Og nu sker det så (måske) i et begrænset omfang meget snart. Facebook gør nu klar til at sende sin helt egen kryptovaluta ved navn Libra ud til brugerne så tidligt som til januar.

Det skriver Financial Times, som har talt med tre unavngivne kilder tæt på sagen.

Oprindeligt var planen, at Facebook ville udstede sin egen valuta, hvilket vakte kritik fra bl.a. eksperter, politikere, banker og andre institutioner.

Planen blev angiveligt lagt i skuffen, og nu forventes det ifølge Financial Times, at Facebook i stedet vil udstede én slags mønt med samme værdi som en dollar. Senere vil selskabet så udvide med flere digitale valutaer.

Modstanderne frygtede dengang, at Libra som valuta risikerede at ryste det monetære system og blive et hvidvask-værktøj for kriminelle verden over.

G7, en gruppe af lande med de største økonomier i verden, har sågar truet med at blokere projektet, hvis ikke Facebook kan påvise, at det er sikkert.

Libra Association bestod i starten af kæmpe betalingspartnere som PayPal, eBay, Mastercard og Visa, men de forlod organisationen i oktober 2019 – blot få måneder efter, at den digitale valuta var blevet formelt annonceret.

Facebook har ellers forsøgt at afbøde lovgivernes frygt for kryptovalutaen ved at forsikre dem om, at Facebook ikke ville have fuld kontrol med den fordi, at et stort antal partnervirksomheder var en del af Libra-projektet.

Lige nu afhænger udgivelsen af Libra af, at de schweiziske myndigheder godkender valutaen. Indtil videre har EU udelukket Libra fra det indre marked, fordi man er særligt bekymrede over sikkerhed og privatliv.

Tilbage i oktober deltog Facebooks adm. direktør Mark Zuckerberg i en høring i den amerikanske kongres, hvor han beroligede lovgiverne med, at Libra ville overholde al lovgivning og ikke blive søsat uden godkendelse.

»Jeg forstår godt, at jeg ikke er den ideelle budbringer lige nu, og jeg er sikker på, at der er mange, som ønsker det var andre end Facebook, der var med til at foreslå det. Men der er en grund til, at vi bekymrer os om dette, og det er fordi Facebook er ved at give magten over til folket,« forklarede Mark Zuckerberg ifølge BBC.

Libra Association har hovedkvarter i Geneve i Schweiz, og organisationens adm. direktør er Stuart Levey, der har en fortid som juridisk chef for HSBC og sad som topembedsmand i USA under George W. Bush og Barack Obama.

Nyheden om Libra kommer på samme tid med, at verdens absolut største kryptovaluta – bitcoin – for få dage siden var nær ny rekord med en kurs på 19.300 dollars. Sidst bitcoin så den kurs var tilbage i december 2017.

BRANCHENYT
Læs også