Terma har landet en rekordstor kontrakt med USA's flyvevåben
Forsvarsvirksomheden Terma skal de næste 10 år levere et selvbeskyttelsessystem til amerikanske F-16'ere, A-10'ere og Hercules-fly. Aftalen beløber sig til mere end 3 mia. kr.

Et af Danmarks mest højteknologiske selskaber offentliggør nu en storstilet kontrakt, der kan komme hele den danske forsvarsindustri til gode.
Terma med hovedsæde ved Aarhus skal de næste 10 år levere et selvbeskyttelsessystem til F-16’ere, A-10’ere og Hercules-fly i verdens største flyvevåben, U.S. Air Force, der har skrevet under på en rammeaftale til en værdi af 3 mia. kr.
Eftersom mere end halvdelen af arbejdet med hardwaren og softwaren i systemet udføres i Danmark, forventer Terma at ansætte 100 ekstra medarbejdere herhjemme til opgaven samt at investere i nye produktionsfaciliteter.
»Det er et kæmpe gennembrud for os, fordi det amerikanske flyvevåben jo er ekstremt meget større end alle andre. Vi er megastolte efter så mange års hårdt arbejde. Det betyder meget for vores brand,« siger Termas adm. direktør, Jes Munk Hansen, om den hidtil største kontrakt i selskabets 70 år lange historie.
Udviklingen af selvbeskyttelsessystemet - der bruges til at aflede varmesøgende missiler - er foregået over flere årtier i samarbejde med det danske flyvevåben, hvilket for direktøren at se blot er med til at understrege, at Danmark har nogle kompetencer i verdensklasse inden for feltet.
Derfor kan blåstemplingen af Termas teknologi føre andre spillere herhjemme ind i nogle af USA’s sikkerhedskritiske forsvarsprogrammer, forudser Jes Munk Hansen.
Det samme vurderer Frank Bill, som er forsvars- og sikkerhedspolitisk chef hos DI og direktør for brancheforeningen Forsvars- og Aerospaceindustrien.
»Terma er uden sammenligning den største forsvarsvirksomhed i Danmark, så det smitter af på hele leverandørkæden. Samtidig er det meget givtigt, at danske virksomheder kender den amerikanske forsvarsindustri og kan være med til at åbne dørene for andre,« siger Frank Bill.
Direktør for kampflyprogrammet under Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse Henrik Lundstein understreger, at Terma har investeret kraftigt for at opnå gennembruddet.
»Intet kommer af sig selv. Det har kostet både i kroner, mandtimer og tålmodighed at komme så langt, hvilket nu giver nogle af de danske underleverandører et sted at hente erfaring fra det amerikanske marked. Det kan måske virke som en selvfølgelighed, men er guld værd,« forklarer generalmajor Henrik Lundstein.