Tech

Bitcoin fortsætter rekordridt – andre kryptovalutaer rider med på bølgen

Bitcoin har de seneste uger sat rekord på rekord, og natten til torsdag skete det igen. Men investorernes fornyede interesse for kryptovaluta er også smittet af på de andre digitale "mønter".

Ripple, etherum og litecoin er blot et fåtal af de mange kryptovalutaer, der findes. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

På lidt over tre uger er bitcoin-kursen fløjet op med raketfart, og natten til torsdag dansk tid nåede kryptovalutaen så et nyt rekordniveau, da den passerede 37.000 dollars i værdi – en stigning på 640 pct. siden marts.

Med de seneste stigninger har den samlede markedsværdi for bitcoin passeret 750 mia. dollars, hvilket svarer til svimlende 4.500 mia. kroner.

Til sammenligning har de to elektroniske betalingsgiganter MasterCard og Visas i øjeblikket en markedsværdi på henholdsvis 350 og 470 mia. dollars.

Mens bitcoin i disse dage løber med meget af opmærksomheden, har flere af de største kryptovalutaer målt på markedsværdi gennemgået en lignende udvikling.

Ethereum, der er den næststørste kryptovaluta efter bitcoin, handles i skrivende stund til 1.200 dollars efter en stigning på over 50 pct. den seneste uge. Sidst ethereum så samme niveau var tilbage i januar 2018.

På tredjepladsen over de største kryptovalutaer målt på markedsværdi er tether (USDT), der er en ”stabil” mønt bundet til den amerikanske dollar, som primært bruges til at handle med og veksle mellem kryptovalutaer.

Her er markedsværdien også nået rekordhøjder pga. den nyfundne kryptointeresse, og der er nu tether for 21,8 mia. dollars i cirkulation.

Mens de to største kryptovalutaer i form af bitcoin og ethereum har overgået og nærmer sig rekordniveauerne fra 2017, hvor interessen for kryptovaluta sidst var på sit højeste, halter andre ”mønter” stadig efter.

Ripple, som er den fjerdestørste kryptovaluta målt på markedsværdi, handles i dag til ca. en tiendedel af prisen den havde for tre år siden. Litecoin, der er den en femstørste, handles til omtrent halvdelen.

Ligesom almindelige valutaer handles kryptovalutaerne døgnet rundt. Handlen finder sted på et utal af børser, hvor bitcoin er størst og i mange tilfælde betragtes som en vekselvaluta, man skal bruge til at købe de andre.

Markedet er stadig særlig præget af spekulation. Tidligere på ugen blev bitcoin ramt af en større korrektion, da nyheden om, at såkaldte ”bitcoin-hvaler”, der ejer enorme mængder af kryptovalutaen, var begyndt at lægge bitcoins ind på deres børskontoer og gjorde klar til at sælge ud af dem.

I 2017 steg bitcoin med mere end 1330 procent til lidt over 20.000 dollar per bitcoin. Men i 2018 styrtdykkede prisen med 73 pct, og offentlighedens ellers tiltagende interesse faldt markant. Sidste år blev den så vækket igen.

Kryptovaluta, der bygger på en såkaldt blockchain, kan beskrives som en slags digitale penge. Bitcoin blev introduceret i 2009 og er den ældste og mest kendte kryptovaluta. Men der findes mere end 2.000 andre typer.

Værdien af det samlede marked for kryptovaluta oversteg desuden ifølge Coinmarketcap 1.000 mia. dollars – eller det der svarer til 6.000 mia. kr. - i nat.

BRANCHENYT
Læs også