Tech

Dansk opdagelse har afsløret skjult trussel mod rummissioner

Opsigtsvækkende dansk studie viser, at fremtidige rummissioner kan komme i fare på grund af en sky af støv i rummet.

Rumfartøjet ”Lucy” (billedet) ventes opsendt til efteråret og skal efter planen besøge syv forskellige asteroider. Men ny danskledet opdagelse kan være en trussel mod missionen. Illustration: Nasa

Ved et rent tilfælde har et danskbygget kamera ombord på rumsonden ”Juno” opdaget, at der findes en sky af støv i rummet omkring Mars’ bane. Det skriver Videnskab.dk.

Opdagelsen vækker nu bekymring hos både forskere og rumfartsorganisationer, som frygter, at rumfartøjer kan blive ødelagt, når de flyver igennem støvskyen.

»Vores opdagelse har skabt stort postyr hos Nasa, for de rumfartøjer, man designer i øjeblikket, kan ikke overleve at blive bombarderet med støv. Selv om det er bittesmå støvkorn, flyver de med så voldsom hastighed, at de kan skyde moderne solpaneler i stumper og stykker,« siger professor John Leif Jørgensen.

Han er førsteforfatter på det nye studie, som beskriver den hidtil ukendte byge af støv.

”Lucy” kan være truet

Det faretruende støv kredser rundt om Solen med en hastighed på titusinder af meter per sekund, indikerer beregningerne i det nye studie.

Det sker i en bane, som begynder mellem Jorden og Mars, og som fortsætter 75 mio. kilometer ud på den anden side af Mars.

Læs også: Dansk opdagelse skaber stor debat om støv i Solsystemet

Dermed kan det altså være svært at komme uden om støvbæltet, hvis man vil rejse længere ud i Solsystemet end vores røde naboplanet.

»Det betyder helt konkret, at man bliver nødt til at bygge visse rumfartøjer på en anden måde,« uddyber John Leif Jørgensen over for Videnskab.dk.

Nasas storstilede rummission Lucy – og rumfartøjet med samme navn, der ventes opsendt til efteråret – er ifølge John Leif Jørgensen »den første mission, der løber ind i problemet«.

”Lucy” er et topmoderne rumfartøj med ekstremt store solpaneler, og det er netop den slags udstyr, som potentielt kan blive smadret af små støvbomber, påpeger han.

Støv skyder som pistol

Andre forskere, som ikke har været en del af studiet, er enige i, at opdagelsen kan have vigtig betydning for fremtidig rumfart.

Støvforsker Petr Pokorny fra Nasa hæfter sig ved, at studiets beregninger indikerer, at støvpartiklerne er relativt store – i størrelsesordenen 10-100 mikrometer – sammenlignet med meget andet støv i rummet.

Læs også: Tilfældigheder og charme banede vejen for dansk støv-opdagelse

»Partikler i den størrelsesorden kan bringe enhver rummission i fare. Fordi de bevæger sig i meget høje hastigheder i deres bane, kan de have lige så meget kinetisk energi (bevægelsesenergi, red.) som en kugle skudt fra en pistol,« siger Petr Pokorny, som forsker i rumstøv ved Nasas Goddard Space Flight Center i USA, men ikke har været en del af det nye studie.

Lektor Ralf Srama, som har stået i spidsen for at måle støv på flere internationale rummissioner, påpeger også, at det nye studie er »yderst relevant i forhold til at vurdere farer for fremtidige rummissioner«.

Tynde solpaneler problematiske

”Juno”s solpaneler fungerer heldigvis stadig fint trods støvbombardementet. Men det er ikke alle rumfartøjer, som vil kunne klare samme omgang som ”Juno”, påpeger John Leif Jørgensen.

»”Juno” er helt bevidst bygget utrolig robust, fordi den skal kunne klare alle mulige grumme ting, når den flyver ned i Jupiters atmosfære. Men andre missioner, som er på tegnebrættet, vil ikke kunne overleve det samme som ”Juno”,« forklarer John Leif Jørgensen.

Samme melding kommer fra professor Martin Bizzarro, som ikke har været en del af det nye studie.

»Den nye generation af solpaneler på rummissioner er meget tynde, og det er ikke sikkert, de vil overleve et intenst bombardement af støv. Så studiet har helt klart betydning for ingeniører, som skal designe fremtidens rumfartøjer,« siger Martin Bizzarro, som er professor og forskningsleder ved Center for Stjerne- og Planetdannelse på Globeinstituttet på Københavns Universitet.

Læs også