Bredbåndskunder har kurs mod et markant prishop
En igangværende revision af engrosprisen på bredbåndsforbindelser gemmer ifølge aktører i telebranchen på dårligt nyt til landets 2,5 mio. bredbåndskunder.
Bredbåndsforbindelser kan i fremtiden blive markant dyrere.
Netop nu er Erhvervsstyrelsen i gang med en revision af de engrospriser, som bl.a. Telenor, Boxer, Nuuday og Fastspeed betaler til TDC, Ewii, Norlys og Fibia, når de videresælger bredbåndsløsninger til virksomheder og private.
De fire netselskaber har budt ind med fremtidige engrospriser, som bl.a. lægger op til at hæve prisloftet på fiberforbindelser med op til 65 pct. og bredbånd via kabel-tv med 134 pct. Det vil uundgåeligt smitte af på forbrugerpriserne, lyder det fra en af Danmarks førende teleeksperter, der har fulgt processen tæt.
»Hvis prisplanerne bliver, som de udspil der er lagt frem, kommer det til at betyde en gennemsnitlig prisstigning på op til 100 kr. om måneden for alle bredbåndskunder,« siger John Strand, adm. direktør i Strand Consult.
Konkurrencen på markedet gør, at der kun er forbrugerne til at betale, mens netselskaberne kan grine hele vejen til banken.
En vurdering Jens Raith, topchef i lavprisfrontløberen Fastspeed, er enig i.
»Og konkurrencen på markedet gør, at der kun er forbrugerne til at betale, mens netselskaberne kan grine hele vejen til banken,« siger Jens Raith.
Ifølge de seneste markedstal har godt 2,5 mio. husstande og virksomheder i dag investeret i en bredbåndsforbindelse.
Telenor, der er Danmarks næststørste telekoncern, forklarer udsigten til en truende milliardregning til bredbåndskunderne med, at Erhvervsstyrelsen i forbindelse med fastsættelse af de fremtidige prisplaner har støttet, at netejerne skruer op for engrospriserne for at få flere penge i kassen til udrulning af nye fibernet.
»Men der er jo fuldt fart på udrulningen i hele Danmark. Derfor er det en åben dør, som Erhvervsstyrelsen vil banke ind. Resultatet er alene, at kunderne får højere regninger,« siger Telenor-topchef Lars Thomsen.
Erhvervsstyrelsen har ingen kommentarer til kritikken. I stedet lyder det i en mail til Finans, at man står »midt i en proces, hvor en række forskellige interesser i markedet brydes, og hvor Erhvervsstyrelsen arbejder på at sikre en fremtidig effektiv konkurrence på bredbåndsmarkedet.«