Eksplosiv vækst i salget af elbiler
Benzin- og dieselbiler er på hastig retur, men det har sin pris.
Forbrugerne kaster sig over nye elbiler – præcis som regeringerne ønsker.
I første halvår af 2021 er salget af elbiler på verdensplan tredoblet i forhold til samme periode i fjor. Og nok så vigtigt er elbilernes andel af det globale bilsalg fordoblet, så de nu udgør 7 pct. af det samlede bilsalg.
Elbiler er i denne forbindelse opladelige biler – altså rene elbiler - samt opladningshybridbiler.
Aldrig tidligere er biler med forbrændingsmotor blevet fortrængt med så stor en hast. I EU er benzin- og dieselbilernes andel af det samlede personbilsalg faldet fra 81,8 pct. i 1. halvår i fjor til 69,7 pct. i 1. halvår i år.
»I de seneste tre år har vi set en klar trend, der viser en eksplosiv vækst i salget af elbiler mod årets slutning. Derfor er det sandsynligt, at salget af elbiler i 2. halvår i år vil overstige elbilsalget i 1. halvår. Vi vurderer, at der i år globalt vil blive solgt godt seks millioner nye elbiler, hvoraf de 2,4 mio. er blevet solgt i 1. halvår,« forklarer Ram Chandrasekaran, leder af vejtransportanalyser i rådgivningskoncernen Wood Mackenzie.
Af de seks millioner elbiler, der ventes solgt i år, tegner Kina og Europa sig hver for 2,5 mio., mens resten af verden tegner sig for en million.
Normalen
At elbilerne for alvor erobrer markedsandele, skyldes ikke en pludselig klimabevidsthed hos bilkøberne, men derimod incitamenter – først og fremmest økonomiske.
Herhjemme sker der en afgiftsmæssig favorisering af opladelige biler, hvilket har bevirket, at halv- og helelektriske biler i 1. halvår satte sig på 27 pct. af nybilsalget. I juli er andelen steget yderligere, så hver tredje bil, der nu sælges i Danmark, enten er en elbil eller opladningshybridbil, viser data fra De Danske Bilimportører.
Bilejernes organisation FDM forventer, at de halv- eller helelektriske biler ikke blot vil udgøre en tredjedel af det samlede bilsalg i hele 2021, men at denne andel vil blive den nye normal i de kommende år. Forudsat, at der ikke sker ændringer i afgiftsstrukturen.
I 1. halvår blev den mest solgte personbil Ford Kuga, og stort set alle 3.456 solgte Kuga’er er opladningshybridmodeller - de såkaldte plugin-hybridbiler.
Den mest solgte rene elbil på det danske marked i 1. halvår er ID.4 fra Volkswagen-koncernen. Mere konkret indtager den en 24. plads, viser tallene fra De Danske Bilimportører, hvilket understreger, at der er lang vej igen, før elbilerne for alvor sætter scenen.
Mormorladerne
Såvel politikere som en række miljøorganisationer er kritiske over for opladningshybridbiler, fordi de har et opladeligt batteri, der i gennemsnit giver en rækkevidde omkring 50 km i ren eldrift, men når batteriet er tømt, tager forbrændingsmotoren over.
I de såkaldte ”WLTP-målinger”, som bl.a. anvendes i EU, opnår opladningshybridbilerne takket være deres konstruktion ikke blot en god brændstoføkonomi, men også en lav udledning af drivhusgasser.
Kritikerne mener, at tallene på ingen måde er retvisende, da de hævder, at mange købere af opladningshybridbiler stort aldrig lader batteriet op, men blot udnytter tilskudsordninger og afgiftsmæssig favorisering til at købe en ny bil til favørpris.
Det er forkert, fastslår Ford Motor Company på baggrund af de enorme datamængder, som koncernen indsamler fra den hastigt voksende flåde af Ford Kuga plugin-hybrid-modeller, hvis ejere har givet Ford lov til at indsamle data.
»I den forløbne del af 2021 har ejerne af Ford Kuga plugin-hybrid-modeller dækket 49 pct. af den distance, som de har tilbagelagt, i ren eldrift. For hver 100 dage, hvor den gennemsnitlige Ford Kuga har været i drift, er der registreret 89 opladninger. 45 pct. af opladningerne skete om natten, mens 35 pct. er sket med en ladetid på 12 timer eller mere,« oplyser Ford i en pressemeddelelse.
Den lange ladetid indikerer, at en tredjedel af Ford Kuga-ejerne anvender den såkaldte ”mormorlader”, der følger med bilen, og hvor en opladning via en almindelig stikkontakt tager 10-12 timer modsat de knap 4 timer, som det tager, hvis der anvendes en ladeboks.
»Ud af data fra flere end 633.000 driftsdage i 2021, er der registreret flere end 420.000 driftsdage, da bilerne har kørt som nuludledningskøretøjer. Den gennemsnitlige distance har været 52 km pr. driftsdag, hvilket ligger inden for de 56 km, som en Ford Kuga kan køre på en opladning,« anfører Ford.
Ford Kuga er den suverænt bedst sælgende plugin-hybridbil i Europa. I 2. kvartal i år tegnede modellen sig for 8,2 pct. af det totale nybilsalg i Europa.
Grænseværdierne
Ved udgangen af 2020 var der omkring 10 mio. elektriske biler på verdens veje.
Hvis verdens lande skal leve op til de løfter, som de har afgivet i FN’s Klimaaftale, skal der i 2030 globalt være mindst 230 mio. elbiler på vejene, og det vil ikke ske med de nuværende salgstal – uanset hvor meget optimisme de end måtte være udtryk for.
Den seneste rapport fra Det Internationale Energi Agentur (IEA) slår fast, at det langt fra vil være nok at lokke bilisterne med incitamenter i form af statsstøtte til købet af elbiler og/eller en afgiftsmæssig favorisering.
»Direkte og indirekte statsstøtte samt andre incitamenter såsom gratis parkering vil ikke være nok. Det er nødvendigt med gradvis skærpede grænseværdier for bilernes udstødning, så det bliver dyrere for bilproducenterne at sælge biler med forbrændingsmotorer,« påpeger IEA.
EU har i dag en grænseværdi på 95 gram CO₂ pr. km på flådebasis. Det vil sige, at samtlige biler, som i et givent modelår løber af samlebåndene hos en bilproducent, i gennemsnit skal holde sig under denne værdi.
Hvis producenten har modeller med en væsentligt højere CO₂-udledning, er det afgørende at kunne sælge mange elbiler for at kunne holde gennemsnittet under de 95 gram. Lykkes det ikke, er bøden på 95 euro pr. gram CO₂ over grænseværdien multipliceret med antallet af producerede biler.
Derfor har bilproducenterne i disse år travlt med at lancere nye elbiler og parallelt hermed få priserne ned, så de har lettere ved at konkurrere med biler med forbrændingsmotor.
Når man medregner de såkaldt ”milde hybridbiler”, der ikke kan oplades, havde 82,6 pct. af de nye biler i 1. halvår i EU en forbrændingsmotor, og med en gennemsnitlig levetid på 11,5 år, vil de biler, der sælges i dag, altså køre et godt stykke ind i 2030’erne med en deraf følgende klimabelastning.