Tech

Robotvirksomhed planlægger en af Norges største børsnoteringer nogensinde

Norske Autostore forventer at hente 2,7 mia. norske kr. ind i forbindelse med børsnoteringen, som vil værdisætte selskabet til op imod 103 mia. norske kr.

Den danske webshop Proshop benytter sig af Autostores robotter på lageret lidt uden for Aarhus. 

Foto: Casper Dalhoff

Norske Autostore leverer lagerrobotter til både Boozt, Proshop, Puma, Gucci og Best-Buy. Nu vil man være et offentligt ejet selskab, og noget tegner til, at robotvirksomheden bliver en de største børsnoteringer nogensinde på Oslo Børs.

Det skriver E24.

Handlen kommer til at blive yderst god forretning for de nuværende ejere af selskabet, som blandt andet tæller den svenske kapitalfond EQT, den japanske investeringsbank Softbank og amerikanske Thomas H. Lee Partners. Ifølge E24 står Autostore nemlig til at blive værdisat til op imod 103 mia. norske kroner, og med en indledende aktiepris på mellem 27 og 31 norske kr. pr. aktie. Autostore forventer at hente 2,7 mia. norske kroner ind i frisk kapital.

Med børsnoteringen vil der blive udstedt nye aktier, og i tillæg til det, forventes de nuværende ejere ligeledes at sælge ud af deres ejerandele. Det vil ifølge E24 sende mellem 10,8 og 12,8 mia. norske kroner i ejernes lommer.

Japanske Softbank købte så sent som i april 40 pct. af Autostore for 2,8 mia. dollars. Den aftale prissatte den norske robotvirksomhed til omkring 7,7 mia dollar, godt 66. mia. norske kroner. Dermed er værdiansættelsen på ganske få måneder steget kraftigt.

For Thomas H. Lee Partners og EQT vil salget udgøre op til 25 procent af deres ejerandel. Autostore forventes at have et frit flow på 15 procent, hvis alle aktierne sælges.

Omsætningen i selskabet er da også kun steget i de seneste år. Fra 3,8 mio. dollars i 2010 til 182,1 mio. dollars i 2020. Sidste års omsætning svarer til godt 1,2 mia. danske kroner.

Virksomheden gik ind i første halvår af 2021 med et tab på 17,3 mio. dollars, svarende til 111 mio. danske kroner. I samme periode sidste år var underskuddet på 56,5 mio dollars. . I 2019 og 2018 havde virksomheden et overskud på bundlinjen.

Selskabet forventes at blive ringet ind på Oslo Børs den 20. oktober.

Læs også