Tech

Han siger, han opfandt bitcoin – nu har han vundet et slagsmål om bitcoins for 355 mia. kr.

Den australske it-specialist Craig Wright har vundet en retssag, hvor arvingerne til hans tidligere makker krævede halvdelen af hans bitcoins. Som selv-erklæret opfinder af bitcoin var der potentielt 355 mia. kr. på spil.

A representation of virtual currency bitcoin is seen in front of a stock graph in this illustration taken November 19, 2020. Foto: Reuters/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Hvis Craig Wright er opfinderen af bitcoin, råder han over 1,1 mio. bitcoins, hvilket svarer til omkring 355 mia. kr. i dagens kurs. Og har han det, har han lige vundet retten til dem alle sammen. I en retssag, hvor boet efter hans tidligere makker har krævet halvdelen af det hele, kunne Craig Wright nemlig trække sig sejrrigt ud. Det skriver Wall Street Journal.

Hvem der opfandt bitcoin tilbage i 2009 har været et mysterium, siden kryptovalutaen blev lanceret af Satoshi Nakamoto, et pseudonym, som ingen stadig ikke ved helt, hvem der står bag.

Men i 2015 blev Craig Wright ’afsløret’ som bitcoins sande skaber af to store, amerikanske tech-medier, Wired og Gizmodo. Det varede dog ikke længe, før den australske it-ekspert også blev hængt ud som en svindler af medierne, som undersøgte sagen nærmere. Han skulle have lagt falske spor ud, som Wired og Gizmodo så blev narret af, lyder anklagen.

Skaberen af bitcoin råder også over 1,1 mio. bitcoins, som siden 2009 er blevet mange penge værd. Så hvis Craig Wright ville bevise, en gang for alle, at han er Satoshi Nakamoto, kunne han bare sælge en smule af den beholdning fra bitcoins helt tidlige barndom. Det har han ikke gjort, hvilket dog heller ikke beviser, at han ikke er bitcoins skaber.

De 355 mia. kr., der er på spil, fik i 2019 arvingerne til David Kleiman til at lægge sag an. Han var Craig Wrights makker i firmaet W&K Information Defense Research, og bitcoin var udviklet i et tæt samarbejde mellem de to, i firmaets regi, lød påstanden fra arvingerne. David Kleiman selv døde nemlig i 2013.

Men nu er den sag altså afgjort ved domstolen i Miami, og her kunne Craig Wright trække sig ud som sejrherre, bortset fra en – i den sammenhæng – mindre betaling på 100 mio. dollars. Det var så meget, Craig Wright skylder sin virksomhed, nåede juryen frem til, og David Kleimans arvinger vil så kunne få halvdelen af det.

Begge parter udlægger afgørelsen som en sejr. Craig Wright siger i en video, at han føler, at hans navn er renset, mens hans modpart er ’utroligt tilfredse’ med betalingen på 100 mio. dollars ind i boet efter den fælles virksomhed.

Om Craig Wright har adgang til de 355 mia. kr. er altså ikke blevet afgjort. Men hvis han har, skal han ikke dele dem.

Læs også
Top job