Tech

Amerikanske tech-aktier har indledt 2022 skidt - værste start siden 2016

De amerikanske tech-aktier har haft en sløv start på indeksniveau. Stærkt stigende priser og en lavere efterspørgsel har en indvirkning på aktierne.

Apple-aktien klarer sig bedre end benchmark, men mere generelt har de amerikanske tech-aktier klaret sig under par i starten af 2020. 
REUTERS/Brendan McDermid/File Photo/File Photo

Under coronanedlukningen var især de amerikanske tech-aktier i særdeles høj kurs. Flere tech-aktier blev en sikker havn for investorer. Vi skulle stadig på de sociale medier, vi skulle stadig handle online, og vi var stadig interesseret i at købe smartphones.

Men i takt med at coronapandemien er aftaget, så er investorernes interesse for tech-aktierne også stilnet af. Faktisk har de amerikanske tech-aktier haft sin værste start på året i fem år.

Det skriver Bloomberg.

Det manifesterer sig på det amerikanske Nasdaq 100 Index, som inkluderer USA’s fremmeste teknologi-giganter. Indekset er nede med mere end 4 pct. i år, selv efter en stigning fredag, der dækkede over endnu større tab. Det bredere Nasdaq Composite Index faldt fredag for tredje uge i træk.

I denne uge kom det frem, at de amerikanske forbrugspriser sidste år havde den største procentvise stigning siden 1982, samtidig med at det amerikanske detailsalg så det største fald i 10 måneder. Det indikerer ifølge Bloomberg, at forbrugerne er afskrækket af de stigende priser, og det kan true med at lægge yderligere pres på tech-aktierne. Flere har nemlig værdiansættelser, der i høj grad er baseret på fremtidig profitvækst.

Samtidig er de højtflyvende vækstaktier særligt hårdt ramt af den voksende overbevisning om, at den amerikanske centralbank Federal Reserve snart vil begynde at trække den enormt store monetære stimulus tilbage. Den har holdt det finansielle system forsynet med kontanter, siden pandemien ramte, lyder det fra Bloomberg.

På trods af den seneste volatilitet, så outperformer teknologisektoren stadig det samlede marked over tid. Philadelphia Stock Exchange Semiconductor Index, der har chipproducenter som Texas Instruments og Intel indlemmet, er steget med 40 pct. siden starten af 2021, mens S&P 500 information technology index er oppe med 27 pct. i samme periode. Til sammenligning er det samlede ledende eliteindeks S&P 500 steget med godt 24 pct, hvor især selskaber som Apple, Microsoft og Alphabet klarer sig bedre end benchmark.

Læs også
Top job