Tech

Jeg kan ikke være den eneste, der sidder og venter på spillefilmversionen af den vanvittige dokumentar ”The Lost Leonardo”

Dansk dokumentarist skildrer, hvordan et mystisk værk får den internationale kunstverden på den anden ende i ”The Lost Leonardo”.

Danske Andreas Kofoeds nyeste dokumentarfilm, ”The Lost Leonardo”, har alt. En gribende fortælling om penge, magt og grådighed. Et afsindigt kulørt persongalleri og en uopklaret intrige af en anden verden. At det er en dansk dokumentarist, der har fået lov til at fortælle historien om verdenshistoriens dyreste auktionssolgte maleri, er på mange måder en gåde, for der er ikke en dansk forankring i fortællingen, men både vi herhjemme og filmseere og kunstinteresserede verden over skal prise sig lykkelige for, at det netop er en så dygtig undersøger som Kofoed, der har taget hånd om historien.

”The Lost Leonardo” handler om maleriet ”Salvator Mundi”, der dukkede op på en uanseelig kunstauktion i 2005. Værket bliver omtalt som en såkaldt sleeper, hvilket dækker over et kunstværk, der sover skønhedssøvn, indtil det kommer i de rette hænder. Maleriet, der forestiller Jesus med løftet hånd, bliver købt af de to sleeper-jægere Alex Parish og Robert B. Simon for knap 1.175 dollars, men ikke længe efter at maleriet er kommet i deres varetægt, rammes de to erfarne kunsthandlere af en mistanke om, at maleriet kan knyttes til Leonardo Da Vinci. De sender derfor det voldsomt beskadigede maleri til restauration hos den anerkendte Diane Modestini, der i sin nænsomme rengøring af maleriet studser over nogle penselstrøg, der minder så meget om Leonardo da Vincis, at hun vil mene, at maleriet ikke bare stammer fra en af renæssancemesterens elever, men fra mesteren selv. ..

Læs også
Top job