Derfor har Netcompany tabt 20 mia. kr. i markedsværdi på fem måneder
I løbet af ingen tid er C25-selskabet Netcompanys aktiekurs nærmest blevet halveret. Det skyldes en perfekt storm.
Siden entréen på børsen i 2018 er Netcompany blevet betragtet som en darling på aktiemarkedet, men investorernes stormende forelskelse i it-selskabet er nu afløst af et stort forbehold.
Det er der en hel håndfuld forskellige årsager til, vurderer flere analytikere oven på Netcompanys opsigtsvækkende kursfald de seneste fem måneder.
Fra slutningen af august 2021 til slutningen af januar 2022 er prisen på en aktie næsten halveret fra 855 til 481 kr., hvilket har kostet C25-selskabet 20 mia. kr. i tabt markedsværdi.
Nedturen blev blot forstærket i sidste uge, da Netcompany offentliggjorde et årsregnskab med en lavere organisk vækst og et ditto driftsresultat end ventet. Det førte til den hidtil største lussing på en enkelt dag i form af et kursfald på hele 15 pct. - og ansporede topcheferne André Rogaczewski og Claus Jørgensen til hver især at opkøbe aktier for 50 mio. kr.
Det sidste er selvsagt et forsøg på at berolige aktiemarkedet, lyder det samstemmende fra analytikere hos Nordnet, HCA Capital, Jyske Bank og Sydbank.
»Det er en slags vote of confidence. De to stiftere forsøger at signalere, hvor dedikerede de er, og at investorerne ikke skal være nervøse, selv om det blæser omkring selskabet,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.
Udfordringen er dog, at blæsten rammer Netcompany fra alle sider i øjeblikket for at blive i billedsproget. Faktisk er kursen et offer for en perfekt storm, fremgår det af analytikernes oplistning af potentielle årsager til faldet.
Først og fremmest har forventningerne til selskabets vækst længe været til at tage og føle på i kraft af en p/e-værdi på mere end 25.
»Det er en meget høj pris for en it-konsulent,« konstaterer HC Andersen Capitals aktiechef, Michael Friis Jørgensen.
Af samme grund har han tidligere udtrykt en højlydt forundring over, at Netcompanys kurs steg og steg, alt imens selskabets egne forventninger til væksten på toplinjen faldt fra 25 til 22 til 20 pct.
»Nedjusteringer og skuffelser plejer at blive straffet hårdere, så jeg vil mene, at Netcompany får ret lang snor,« sagde Michael Friis Jørgensen i februar 2020, kort før, at pandemiens indtog i Vesten gav alverdens techaktier endnu mere medvind.
Den generelle udvikling på aktiemarkedet tjener omvendt også som en del af forklaringen på Netcompanys dyk, fordi investorerne som bekendt har pillet toppen af især techselskabernes markedsværdier på det seneste. Det skyldes efter alt at dømme både forsyningsstoppet inden for mikrochips, lønpresset i it-branchen samt de stigende renter.
»En meget stor del af Netcompanys værdi forventes at ligge meget langt ude i fremtiden. Den værdi bliver mindre værd i dag, når renterne stiger,« forklarer senioranalytiker Anders Haulund Vollesen fra Jyske Bank og kalder det for en mekanisk markedsreaktion.
Den tredje årsag til selskabets rutsjetur har imidlertid hverken noget at gøre med en høj prissætning eller en generel tendens, men udspringer - mener analytikerne - direkte af Netcompanys milliardopkøb af Intrasoft i oktober og plan om at erobre hjertet af Europa.
»Der er ingen tvivl om, at opkøbet har forhøjet risikoen ved at investere i selskabet. En stor integration er altid forbundet med usikkerhed, men Intrasoft opererer oven i købet med en anden forretningsmodel og en lavere indtjeningsgrad,« siger Per Fogh, aktieanalytiker hos Sydbank.
I forbindelse med ekspansionen i Europa hæfter såvel Anders Haulund Vollesen som Per Hansen sig ved, at Netcompany erklærer sig parat til flere opkøb af etablerede it-forretninger.
»Jeg tror, at investeringscasen er ved at ændre sig lidt, fordi investorerne ser Netcompany som et selskab, der nu er i færd med at konsolidere sig mere og mere i Europa, inden det måske selv bliver opkøbt nogle få år ude i fremtiden,« siger Per Hansen.
Endelig oplever det 22 år gamle selskab også mislyde i den underliggende drift, pointerer Per Fogh med tanke på, at Netcompanys hollandske filial fortsat er en underskudsforretning. Det sidste skal dog vel at mærke ses i lyset af, at det offentlige indkøb af it-systemer har været sat i bero på de kanter i 2021 som følge af Hollands kvaler med at udpege en ny regering.
Netcompanys stifter og adm. direktør, André Rogaczewski, har hverken ønsket at udtale sig om kursfaldet eller sit eget aktieopkøb.