Tech

Beslaglagte bitcoins for op mod en halv milliard kroner skal sælges

Siden 2016 har de finske toldmyndigheder været i besiddelse af næsten 2.000 beslaglagte bitcoins, som er mangedoblet i værdi. Nu vil regeringen sælge dem og donere overskuddet til Ukraine.

Kryptovaluta har spillet en væsentlig rolle for Ukraine, der har modtaget millioner via digitale valutadonationer. Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Finland vil donere op mod en milliard danske kroner til Ukraine via salget af tusindvis beslaglagte bitcoins, som har været i myndighedernes varetægt i årevis. Det skriver landets finansminister, Annika Saarikko, på Twitter.

Det skriver Euronews.

Mere nøjagtigt ligger Finland inde med 1.981 bitcoins til en værdi af næsten 75 mio. euro med udgangspunkt i den nuværende bitcoinkurs. Langt størstedelen er blevet beslaglagt af toldmyndighederne i landet.

»Regeringen vil donere titusindvis af millioner for at hjælpe Ukraine takket være indtægterne fra salget af det finske toldvæsens konfiskerede bitcoins,« skriver Annika Saarikko uden at røbe, hvor stor donationen præcis bliver.

Toldmyndighederne har længe pønset på at sælge ud af sin bitcoin-beholdning, hvoraf langt størstedelen stammer fra beslaglæggelser i forbindelse med en narkosag i 2016, hvor 1.666 bitcoins blev fundet.

På det tidspunkt var de digitale mønter blot 5,4 mio. kr. værd, men i løbet af de seneste år er de steget til en værdi af næsten en halv milliard kroner.

Beløbet kan dog både nå at stige eller falde. For planerne om bitcoin-salget skal først præsenteres for det finske parlament, påpeger Annika Saarikko,

Såfremt de godkendes, vil beholdningen blive solgt i løbet af foråret eller den tidlige sommer, oplyser de finske toldmyndigheder, der har hyret to selskaber med ekspertise inden for digitale valutaer til at stå for salget.

Eftersom nogle bitcoins stadig indgår i myndighedernes undersøgelser af kriminel aktivitet, bliver der ikke solgt fuldstændig ud af kryptovalutaen.

»Vores nuværende hensigt er at stille de virtuelle valutaer, som toldvæsenet besidder, omkring 1.890 Bitcoin, til rådighed for mæglere med henblik på likvidation i løbet af foråret eller forsommeren. Pengene vil blive overført til staten som sædvanlig, ligesom alle andre aktiver beslaglagt af Told,« siger Pekka Pylkkänen, finansdirektør i toldvæsnet, ifølge Euronews.

Bitcoin og andre kryptovalutaer er blevet et vigtigt værktøj for Ukraine, der har indsamlet et beløb svarende til 420 mio. kr. i digitale donationer, siden krigen brød ud i slutningen af februar. Beløbet er blevet brugt til at købe droner, hjelme og skudsikre veste og våben ifølge Aid for Ukraine.

Finland vil dog ikke donere de beslaglagte bitcoins direkte til Ukraine, som andre har gjort, da det ikke er tilladt ifølge finsk lovgivning på området.

Læs også
Top job