Tech

Skandalesag spøger stadig: Mark Zuckerberg skal afhøres i seks timer

Afhøring under ed af hele topledelsen og 100.000 interne dokumenter kommer til at indgå i et stort søgsmål mod Facebook-koncernen Meta. Dermed kan der komme nye oplysninger om Cambridge Analytica-skandalen.

Artiklens øverste billede
Mark Zuckerberg er tidligere blevet kaldt ind for at stå skoleret og svare på spørgsmål - dog mest foran politikere i høringer. Her i 2018 foran kongressen. Foto: Erin Scott/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er løbet mange statusopdateringer gennem Facebook siden 2018 – men skandalen om Cambridge Analytica hjemsøger stadig Mark Zuckerberg.

Et civilt søgsmål mod Facebook – som siden har skiftet navn til Meta – er nu for alvor kommet i omdrejninger. Målet er at få alle detaljer frem om Facebooks ansvar i sagen, og der bliver taget dybe spadestik. 

Det viser nye dokumenter i sagen, skriver The Guardian.

Mark Zuckerberg er indkaldt til en seks timer lang afhøring under ed, mens hans højre hånd gennem mange år, Sheryl Sandberg, skal svare på spørgsmål i fem timer. Hun er siden stoppet som næstkommanderende, så hendes afløser skal også afhøres, sammen med en række andre prominente ansatte i Meta-koncernen. 

Samtidig skal Meta og de to selskaber, som har hjulpet med en undersøgelse af Cambridge Analytica-skandalen, udlevere flere interne dokumenter end før, besluttede dommeren. Faktisk skal der udleveres over 100.000 dokumenter alene fra det ene konsulentfirma, mens antallet endnu ikke er kendt for det andet selskab.

Cambridge Analytica-skandalen kørte i 2018, da selskabet af samme navn blev afsløret i at suge enorme mængder persondata ud af Facebook. 

Ved at forklæde sig som et forskningsprojekt, som har videre beføjelser hos Facebook, kunne Cambridge Analytica hente data om en person samt alle hans eller hendes venner på Facebook. Det skete, hvis man sagde ja til at svare på nogle spørgsmål til en personlighedstest.

Data fra op mod 87 mio. Facebook-brugere blev høstet og brugt til at tegne profiler af hver enkelt, som så blev brugt blandt andet op til præsidentvalget i USA i 2016. Her hjalp Cambridge Analytica Donald Trumps kampagne med ’mikro-målrettede’ reklamer, så hver enkelt amerikaner kunne få reklamer med forskellige budskaber i valgkampen.

Sagen fik enorm opmærksomhed, men Mark Zuckerberg mente i store træk ikke, at Facebook havde gjort noget forkert – det var Cambridge Analytica, der misbrugte aftalen om forskeradgang.

I 2019 betalte han dog en rekordbøde til de amerikanske myndigheder på over 36 mia. kr. for brud på privatlivsreglerne. Det var dog et forlig, som samtidig sikrede Facebook en aftale om, at alle eventuelle tidligere synder nu var sonet. 

Den nuværende retssag handler om en erstatning på – i den sammenhæng – symbolske 36 mio. kr., altså blot en promille af bøden, Facebook tidligere har betalt. Men sagen giver mulighed for at undersøge mere til bunds, om Facebook måske tidligere har dækket over noget. For eksempel hvis Facebook var mere direkte involveret i at hjælpe Cambridge Analytica end tidligere erkendt. 

Afhøringerne foregår ikke i en retssal, men kan foregå hos et advokatkontor og bliver optaget på video. Reglerne for afhøringerne er dog de samme – nemlig at det er forbudt og kan straffes, hvis man ikke taler sandt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.