Tech

Smarte video-briller fra Microsoft skal give soldater røntgensyn – i stedet får de kvalme

Et projekt til 168 mia. kr. i USA’s militær skal ved hjælp af Microsofts Hololens-briller føje et ekstra, digitalt lag til soldaternes overblik på slagmarken. Men soldaterne klager over kvalme og for lidt udsyn.

Artiklens øverste billede
Hololens er blevet brugt til projekter i virksomheder og på for eksempel hospitaler. Her er det en ansat hos Volvo som bruger Hololens-brillerne i produktionen. Foto: Microsoft

Det er ikke nemt at se, hvad der foregår udenfor, hvis man sidder inde i en kampvogn eller en pansret mandskabsvogn. Men det skal et storstilet amerikansk projekt til 168 mia. kr. lave om på. Soldaterne får særlige briller på, som kan lægge digitale billeder ind over virkeligheden, så de nærmest får røntgen-syn. Så kan kameraer uden på køretøjet nemlig sende billeder ind til soldaternes briller.

Men efter de første forsøg er soldaterne ikke ret tilfredse. De klager over blandt andet kvalme og manglende udsyn og har generelt modtaget konceptet køligt. Det skriver Bloomberg.

Omdrejningspunktet for projektet er Microsofts Hololens-briller, som er såkaldt augmented reality-briller. Det betyder, at man med brillerne på både kan se alting omkring sig normalt – men også kan få lagt et ekstra lag af realistisk 3D-billeder ind over virkeligheden. Det store militære projekt er døbt Integrated Visual Augmentation System, og brillerne har også fået indarbejdet nattesyn og andre hjælpemidler. 

Microsoft lancerede Hololens-brillerne i 2016 og kom med en ny version af brillen tre år senere. En pris på over 25.000 kr. gjorde Hololens til noget, som kun virksomheder købte, og ikke i store antal. En tidligere ansat hos Microsoft sagde tidligere i 2022, at der kun var solgt 60.000 styk af Hololens 2 i alt. Men så kom kæmpe-ordren fra det amerikanske militær, som kunne løbe op i hele 120.000 styk af en særlig version af Hololens. Ordren gav dog stor intern uro hos Microsoft, hvor en gruppe ansatte protesterede imod rollen som leverandør af militært udstyr. 

Nu er de første test af konceptet gennemført med soldater i træning, og i en evalueringsrapport er der mange klager over udstyret. For nogle giver den minimale forsinkelse, der er mellem den digitale og den virkelige verden kvalme, andre klager over at udstyret er tungt at bære på hovedet. Synsvinklen på skærmen i brillen er også for lille, lyder tilbagemeldingerne. 

Hos mediet Business Insider bliver en soldat citeret for, at han ville blive dræbt i kamp, hvis han forsøger at bruge den nye teknologi. Displayet lyser nemlig op og afslører en soldats placering overfor fjenden. En anden tilbagemelding lyder, at konceptet med Hololens-brillerne dumper på fire ud af seks områder i en test. Samtidig er soldaternes accept af udstyret generelt lav. 

Meldingen fra USA’s militær er, at konceptet stadig er under udvikling, og at det på ’de fleste’ kriterier var en succes, men på nogle områder havde mangler.

Augmented reality og den beslægtede teknologi virtual reality har de seneste år været udråbt til den næste ’store ting’ hos tech-giganterne. Mark Zuckerberg er gået længst i sin satsning på det såkaldte metavers – en digital verden, man besøger ved hjælp af VR-briller. Facebook blev sidste år af samme grund omdøbt til Meta, og selskabet bruger nu over 70 mia. kr. om året på at udvikle VR-briller og metavers-teknologi.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.