De glade dage er forbi for tech-iværksætterne
To år med guldrus for techstartups og investorer er afløst af isvinter. Nu må mange gå tomhændede hjem eller acceptere et dyk i selskabets værdi.
Efter to år, hvor risikovillig kapital nærmest kom flyvende som manna fra himlen, er stemningen vendt fuldstændig for de danske tech-iværksættere. Det er blevet en kamp at rejse penge og holde et spirende selskab kørende, indtil det kan stå på egne ben.
»Er du iværksætter, så er det svært nu. Så er man bekymret. De seneste år kunne næsten alle få penge. Det kan de ikke nu,« siger Ulla Brockenhuus-Schack, managing partner hos Seed Capital.
Samme melding kommer fra Yngvi Karlson, som står bag venturefonden Morph Capital.
»Der er ingen tvivl om, at man holder pengene tættere til kroppen. Før handlede det bare om, hvor hurtigt en forretning kunne vokse. Nu kigger vi i højere grad på deres evne til at tjene penge,« siger han.
Hos Balderton, en af de udenlandske venturefonde, der tidligere har skudt store beløb i danske startups, er tendensen også helt tydelig.
»Landskabet omkring ny kapital har ændret sig. Det er helt klart for alle nu. Vi fortsætter med at investere, men vi er mere forsigtige, som alle andre også er blevet det,« siger Magda Lukaszewicz, som er ansvarlig for Baldertons investeringer i de nordiske lande.
For Steffen Hedebrandt, stifter af Dreamdata, som rejste ny kapital i slutningen af 2022, blev det en helt anden oplevelse end i tidligere runder.
»Det var meget, meget svært. I starten af 2022 var alting stadig guld og grønne skove, men så blev alle investeringsfonde ekstremt konservative i løbet af året. Ingen turde være tosserne, der gjorde noget forkert, så alle var meget passive,« siger iværksætteren.
Det lykkedes dog at hente den nødvendige kapital, fordi der var gode salgs- og væksttal at vise frem.
For Steffen Hedebrandt er det tydeligt, at investorerne er blevet langt mere tilbageholdende med at satse. De går efter det mere sikre, vurderer han.
»Teknologibranchen er høj risiko, men måske højt afkast. Men lige nu er villigheden til at tage investeringer med høj risiko ikke ret stor. Så det skaber en dynamik, hvor mange startups må fyre eller helt må lukke,« siger han.
For en anden iværksætter er det blevet så svært at rejse penge, at det lige nu ser dystert ud. Sowa Sound, som står bag en ny type højttaler til professionel lyd, har måttet sænke forventningerne kraftigt.
»Optimismen var høj tidligt i 2022. Vi troede, at vi rask væk skulle ud at hente 10 mio. kr. i ny kapital. Det er lynhurtigt blevet til, at vi vil være enormt glade, hvis vi kan rejse 5 mio. kr. Vi har tilsagn fra investorer, som gerne vil lægge 100.000 kr. Men vi kan jo ikke gå ud og finde 50 investorer,« siger Villads Sørensen, medstifter af Sowa Sound og direktør for selskabet.
Der er stadig masser af penge hos fondene, der venter på at blive parret med en lovende startup. Men i dag er kravene langt højere end under de glade dage i 2021 og 2022.
»Der er masser af sindssygt dygtige iværksættere. Vi er også ved at investere i et par stykker lige nu. Men min tese er, at nu får kun de dygtigste penge. De halvdygtige og de dårlige får ikke længere penge,« siger Ulla Brockenhuus-Schack.
Hos Morph Capital bliver der også skåret sektorer fra, som tidligere godt kunne få en investering. Fokus er nu primært på virksomheder, der kan vise et bedre cashflow, en tydelig vej til at kunne give overskud eller har fokus på nye teknologier som for eksempel kunstig intelligens og identitets-teknologi.
»Det tør vi godt investere i nu. Men almindelige forretninger, som vi for et år siden gerne ville investere i – det gør vi så ikke lige så meget i dag,« siger Yngvi Karlson.
Resultatet er, at iværksættere, som ikke kommer med flotte tal og lander i topkategorien, først må prøve at spænde livremmen ind. På sigt kan de blive nødt til at smide håndklædet i ringen.
»Der er mange, der skal ud og rejse funding i 2023, fordi man ikke gjorde det i 2022 og håbede på bedre tider. Mange vil opleve, at det bliver sværere end tidligere. Jeg tror, at 2023 bliver et svært år for mange selskaber,« lyder vurderingen fra Richard Breiter, medstifter af Preseed Ventures.