Danske virksomheder frygter flere it-angreb i 2016
En ny undersøgelse viser, at danske virksomheder er bekymrede for it-sikkerheden i det kommende år. Undersøgelsen bakkes op af DI Digital.
Danske virksomheder er bekymrede for it-sikkerheden. Mens virksomhederne ofte har garderet sig mod indbrud og tyveri, så har de sværere ved at beskytte deres teknologiske værdier og følsomme informationer. Det gør dem til et yndet mål for hackere og it-angreb.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Symantec, der leverer it-sikkerhedsløsninger, forventer 97 pct. af 30 adspurgte virksomheder med over 500 ansatte, at de vil opleve flere trusler mod deres it-systemer i 2016. Ifølge sikkerhedsekspert hos Symantec Peter Schjøtt lever undersøgelsen op til forventningerne.
It-angreb har igennem de seneste par år udgjort en stadig større trussel mod danske virksomheder.
Et it-angreb kan blandt andet gemme sig i en falsk mail fra f.eks. Post Danmark eller Skat. Mailen virker udadtil troværdig, men gennem et link kan den give hackerne adgang til hele systemet og låse det. Ofte kan systemet kun låses op igen, hvis virksomheden betaler en løsesum. Hackere kan ofte også enten slette eller stjæle information og data fra virksomhederne.
Chefkonsulent i Dansk Industri Digital, Henning Mortensen, nikker genkendende til den øgede trussel mod den digitale sikkerhed.
»Hvert år kommer der nye trusler. Når der bliver skabt ny software, så kan hackerene også finde nye sårbarheder i den. Software er jo programmeret af mennesker, og mennesker begår jo fejl. Så selvom man kan minimere truslen, kan man ikke fjerne den helt,« siger Henning Mortensen.
Samtidig er hackerne også blevet bedre til at målrette deres angreb, forklarer sikkerhedsekspert Peter Schjøtt.
»De mennesker, der står bag de her angreb, ved godt, hvor meget virksomhederne er i stand til at betale i løsesum. Derfor vender hackerne sig nu mod dem, og angrebene er langt mere specifikt rettet mod den pågældende virksomhed,« siger Peter Schjøtt.
Et it-angreb kan have store konsekvenser for virksomhederne, der ofte ligger inde med meget og følsom data. Det har de ifølge Henning Mortensen erfaring med i Dansk Industri Digital.
»Ved de mere simple angreb kan en konsekvens være, at virksomheden skal betale løsepenge for at få deres systemer låst op igen. Men på den længere bane og ved de mere komplicerede angreb, hvor der f.eks. kan blive stjålet data, kan det føre til tabt omdømme for virksomhederne - og dermed også tab af kunder,« siger Henning Mortensen.
Ifølge Symantecs undersøgelse er mange af virksomhederne dog villige til at bruge penge på at beskytte sig mod teknologiske angreb. 80 pct. forventer at bruge flere ressourcer på it-sikkerhed i 2016. Men Peter Schjøtt understreger, at der stadig skal gøres meget.
»Det er nemt at forelske sig i en teknologisk løsning, men man skal også vide, hvordan man bruger den. Man skal tænke medarbejderne ind i processen også. I takt med at software bliver mere komplekst, bliver det også mere kompleks at beskytte den. Derfor er det vigtigt med endnu mere fokus på problemet,« siger han.
Peter Schjøtt fortæller yderligere, at også angreb på mobile platforme som smartphones og tablets vil blive en ny udfordring for virksomhederne i 2016.