Tech

Snowden-opfindelse kan kvæle verdens største sladrehank i din lomme

Et særligt iPhone-cover, som whistlebloweren Edward Snowden har udviklet, skal sikre din telefon mod overvågning. Hackere og spioner kan nemlig følge telefonen, selv når den tilsyneladende er slukket.

Artiklens øverste billede
Edward Snowden advarer nu ikke bare mod den overvågning, der kan finde sted af internettet og smartphones, men forsøger nu at udvikle dimser, der kan beskytte mod den.

Han blev kendt for at lække tusindvis af fortrolige dokumenter fra USA’s efterretningstjenester om, hvordan de overvåger hele verden.

Men nu er Edward Snowden også sprunget ud som opfinder og måske med tiden forretningsmand. Fra sit eksil i Rusland har han sammen med Andrew ’Bunnie’ Huang udviklet en dims, der med sikkerhed kan sige, om din telefon er blevet hacket og bliver overvåget. Konceptet blev fremlagt torsdag på det kendte universitet MIT i USA og er et slags cover, der foreløbigt kun er designet til iPhone 6-telefoner.

En smartphone er nemlig verdens største sladrehank, og med de rette evner kan spioner installere software, som løbende sender rapporter retur om, hvor telefonen befinder sig og eventuelt tænder for mikrofonen for at lytte med.

Selv hvis telefonen er sat på fly-tilstand eller er slukket, kan spionagen fortsætte, for det er ikke så svært at lade spionsoftwaren lade som om en telefon er slukket. Andre mere drastiske tiltag er at pakke telefonen ind i en pose af metaltråde, men det virker ikke optimalt. Så da Edward Snowden for første gang skulle mødes med journalister, efter han var rejst fra USA til Hong Kong, bad ham dem om at putte deres telefoner ind i hotelværelsets lille køleskab for at være sikker på, at der ikke var kommunikation med omverdenen, skriver magasinet Wired. Er telefonen helt omsluttet af metal, kan radiobølgerne nemlig ikke trænge igennem.

Sådan ser et mock-up af opfindelsen ud - som et slags cover til telefonen, med en lille skærm. Foto: Edward Snowden og Andrew Huang

Den nye opfindelse er mere handy end et køleskab og måler direkte på telefonens antenne, om der er nogen aktivitet, altså om der bliver sendt data via mobilnettet, wifi eller bluetooth, eller om GPS-antennerne er i brug.

Det sker gennem den lille sprække, hvor man normalt placerer SIM-kortet i telefonen. I stedet bliver SIM-kortet så puttet i det nye cover, der også er forsynet med et lille display, hvor man kan aflæse, om der sker noget mistænkeligt.

Ikke bare de store lande som USA har mulighed for at spionere på telefoner, selv når man tror de er slukket. Også mindre lande og diktatoriske regimer kan købe sig til de værktøjer og bruge dem. Dermed kan det være livsfarligt at bære en telefon, selv når man tror den er slukket, hvis man er i sigtekornet for eksempel i Syrien eller Irak, fortalte Snowden og Huang ved fremlæggelsen, hvor Snowden var med via video-link.

Siden 2013, hvor Edward Snowden lækkede de hemmelige dokumenter, har han ikke haft en smartphone selv, fortæller han til Wired. Det er som kryptonit for ham, for det er næsten umuligt at sikre en moderne telefon mod aflytning, hvis modparten har ressourcer nok. Den nye opfindelse skal hjælpe mod det problem. Går alt efter planen, vil produktionen begynde til næste år.

Coveret kobler sig på telefonens antenner gennem porten til SIM-kortet. Dermed kan spionsoftware ikke snyde og lade som om, at alle antenner er slukket, og stadig sende beskeder hjem. Foto: Edward Snowden og Andrew Huang

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.