Tech

Undgå fælden: Her er hackernes foretrukne lokkemad

Svindelmails vælter ind i indboksene hos mange danskere for tiden. Det kan blive dyrt at klikke på dem.

Falske mails er i omløb for at lokke kontaktoplysninger og kreditkortinformationer ud af folk. Foto: Oliver Berg/picture-alliance/dpa/AP Images

En mail tikker ind i mailboksen og fortæller dig, at du har vundet en konkurrence, og at du kan få præmien ved at klikke på et link. Men beskeden vil ofte være en af de mange svindelmails, der for tiden vælter ind i indboksene hos rigtig mange danskere.

Alene i fjor er det sket for mere end 6 ud af 10 danskere, viser en undersøgelse fra Deloitte.

Metoden er et såkaldt spear phishing-angreb. Selv om angrebet er meget anvendt, kræver det lang tids research, hvis hackeren skal have succes med det, lyder det fra Leif Jensen, nordisk direktør i cybersikkerhedsvirksomheden Kaspersky.

Hackeren skal nemlig finde ud af, hvilke tjenester eller personer du har tillid til. Mange hackere bruger også lang tid på at få de falske mails til at ligne rigtige mails ved at efterligne logoer og underskrifter.

Det er især kontaktoplysninger og kreditkortinformationer, som de it-kriminelle prøver at lokke ud af folk.

»Efterhånden har de fleste nok afluret, at man ikke vinder store pengebeløb ud af det blå, så disse e-mails er forholdsvis lette at gennemskue. Derimod kan man godt fristes til at klikke på mails, hvor ens bank eller kreditkordudbyder beder som supplerende oplysninger,« siger Kim Schlyter, cyberekspert i Deloitte, i en pressemeddelelse.

Når det lykkes for hackeren at få fat på kreditkortinformationer, bliver der ofte hævet et mindre beløb ad gangen, så det ikke bliver opdaget med det samme, forklarer Kim Schlyter.

De mest almindelige svindelmails indeholder disse typer lokkemad:

1. Du har vundet en præmie

2. Din bank eller kreditkortudbyder mangler dine oplysninger

3. Du har fået penge tilbage i skat

4. Du kan deltage i et lotteri, en konkurrence eller en quiz

5. Du har modtaget post

6. Du har modtaget et særligt godt tilbud

7. "Vigtig besked"

8. Tilbud om dating

9. Du er kunde i en virksomhed, der mangler dine oplysninger

10. Din e-mail kunne ikke leveres

Læs også