Tech

Unge betaler gerne hackere 7.000 kr. for stjålne billeder

Når unge bliver hacket betaler de it-kriminelle for bl.a. at få billeder tilbage igen, og dermed opfodrer de til mere it-kriminalitet.

70 pct. af danske unge er villige til at betale for at få stjålen data tilbage, viser en ny undersøgelse fra Kaspersky. Foto: Arkivfoto. Foto: Colourbox

It-kriminalitet er en af de eneste kriminalitetsformer, der er stigende i Danmark.

Mange oplever at blive hacket og få stjålet bl.a. billeder, bankinformationer og cpr-nummer, men en del af fejlen kan være selvforskyldt, fordi en stor del af ofrene er villige til at betale hackerne løsesum.

Det viser en ny undersøgelse fra cybersikkerhedsfirmaet Kaspersky, hvor hele 70 pct. af unge mellem 16 og 24 år har sagt, at de er villige til at betale for at få deres hackede data retur. Til sammenligning er kun 35 pct. af 45 til 54-årige villige til at betale hackere.

Leif Jensen, nordisk direktør i Kaspersky, opfordrer i stedet til, at man kontakter politiet, hvis man er blevet hacket. Deres erfaring viser, at der er mange, der har tendens til at betale hackerne for at få deres stjålne data tilbage.

Hacking handler om at få fat i hurtige penge, og hvis man nægter at betale, fjerner man indtægtskilden for hackerne, og det kan derfor ikke længere betale sig at hacke, mener Leif Jensen.

Det er heller ikke småbeløb, de unge er villige til at betale tilbage for deres stjålne data. 32 pct. svarede i undersøgelsen, at de vil betale mellem 700 og 7.000 kr. for at få deres data tilbage.

Danskernes reaktioner til stjålen data:
  • 48 pct. vil blive kede af det eller gå i panik, hvis de får stjålet personlig data
  • 16-24 årige: 70,5 pct. er villige til at betale for at få stjålen data retur
  • 45-54 årige: 35 pct. er villige til at betale for at få stjålen data retur
  • 16-24 årige: 56 pct. ser deres bankinformationer som noget af det mest værdifulde, de kan få hacket
  • 45-54 årige: 72 pct. ser deres bankinformationer som noget af det mest værdifulde, de kan få hacket
Kilde: Kaspersky Lab

»Undersøgelsen viser, at it-kriminelle har uhyggeligt gode kår i Danmark, fordi vi ikke forstår værdien af vores data i tide. Det er tankevækkende, at folk er mere indstillede på at betale for at få deres data returneret end på at beskytte sig selv. På den måde støtter almindelige mennesker en kriminel forretningsmodel i stedet for at udvikle et værn mod de kriminelle,« siger Leif Jensen.

Unge kunne spare dem selv for en stor sum penge, hvis de i stedet brugte tid på at installere et anti-virus program på deres mobil, tablet og computer, mener Leif Jensen. Omkring halvdelen af den danske befolkning har, ifølge undersøgelsen fra Kaspersky, ikke installeret et anti-virus program på deres enheder, og det er næsten lige som at invitere hackeren til at kigge med på ens private digitale data ifølge Leif Jensen.

Nogle enheder har en basisbeskyttelse, når man køber det. Men det er stadig ikke nok til at beskytte sig mod et hackerangreb ifølge undersøgelsen fra Kaspersky. Hvis man har Android og Apple-produkter, skal man være endnu mere opmærksom, for de har ingen beskyttelse installeret ved køb.

Læs også