Tech

Minister skælder ud på krypterede sms'er efter London-angreb

Det tog 82 sekunder at begå angreb mod Westminister onsdag. Kort inden sendte gerningsmand en besked via app.

»Vi er nødt til at sikre, at vores efterretningstjeneste har mulighed for at få adgang til eksempelvis en krypteret WhatsApp,« siger den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, til BBC. Foto: Andre Penner

Populære tjenester på mobiltelefonen gør det muligt for personer at snakke sammen via krypterede beskeder. Dermed bliver nysgerrige blikke fra eksempelvis efterretningstjenester mødt at en krypteret mur.

Men selskaberne bag er nødt til at arbejde sammen med myndighederne i stedet for at tilbyde "et hemmeligt sted for terrorister at kommunikere". Det mener den britiske indenrigsminister, Amber Rudd.

Hun reagerer på oplysninger om, at gerningsmanden bag et angreb mod det britiske parlament onsdag kort inden angrebet sendte en besked på den populære app WhatsApp, der krypterer indholdet.

- Det er fuldstændig uacceptabelt - der bør ikke være et sted, hvor terrorister kan gemme sig, siger Amber Rudd ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vi er nødt til at sikre, at organisationer som WhatsApp og mange andre lignende tjenester ikke tilbyder et hemmeligt sted, hvor terrorister kan kommunikere med hinanden.

Onsdag kørte en 52-årig britiskfødt mand ind i en folkemængde på Westminster Bridge ved det britiske parlament i London.

Efterfølgende kørte han ind i et hegn og prøvede at tiltvinge sig adgang til parlamentet. Han blev skudt under forsøget. Britisk politi efterforsker det som en terrorhandling.

Flere end 50 personer blev såret under angrebet. Fem er døde, inklusive gerningsmanden.

Angrebet varede i alt 82 sekunder.

Amber Rudd oplyser til BBC, at hun den kommende uge vil holde møde med teknologivirksomheder. Her vil hun bede dem om "at arbejde sammen med os".

- Vi er nødt til at sikre, at vores efterretningstjeneste har mulighed for at få adgang til eksempelvis en krypteret WhatsApp, siger hun til tv-stationen.

BRANCHENYT
Læs også