Tech
0

Hackerne bag globalt angreb har tjent 340.000 kr. i løsesummer

Flere betaler stadig for at få adgang til deres computere igen, efter at den globale WannaCry-virus lagde flere hundrede tusinde computere ned.

Hackerne høster stadig løsesummer fra de ramte af WannaCry-angrebet. Foto: Arkivfoto.

Det store, globale hackerangreb i fredags væltede flere virksomheder og institutioner, herunder det britiske sundhedssystem NHS og det russiske indenrigsministerium.

Men det er ikke lige så lukrativ en forretning, som de it-kriminelle måske havde regnet med. De it-kriminelle udførte et såkaldt ransomware-angreb, hvor de sendte mails ud med links, der låste computere med Microsoft Windows.

Sådan fungerer et ransomware angreb
Hackeren sender en virus til dig f.eks. ved at sende en mail, som krypterer og kidnapper dine data for at få dig til at betale løsepenge. Det fungerer, når hackeren har været god til at identificere data af stor værdi. Det er den absolut største trussel, og det har været et stort problem i hele 2016.
For at få adgang til computeren igen krævede bagmændene 2.000 kr.

Efter tre dage ville beløbet stige til 4.000 kr., og efter en uge ville alt på computeren være krypteret og ikke til at få fat på igen, lød truslen.

I weekenden oplyste Bogdan Botezatu, der er senior sikkerhedsanalytiker i virus-virksomheden Bitdefender, til Ritzau, at de it-kriminelle havde fået indbetalt 160.000 kr. i løsesum.

Flere har valgt at betale løsesum, og tallet er nu steget til omkring 340.000 kr. ifølge Bloomberg, men det er stadig et meget lavt beløb.

»Der er mange, der ikke ved, hvor de skal starte, når de bliver præsenteret for et krav om at betale et beløb i bitcoin,« siger James Smith, adm. direktør af Elliptic, der rådgiver banker og virksomheder ved ransomware-angreb, til Bloomberg.

Den digitale møntfod er meget brugt af it-kriminelle, fordi den er svær at spore, men det er ikke mange private, der handler i bitcoin.

Elliptic forventer dog stadig, at den betalte løsesum stiger, når fristen for at betale nærmer sig.

En undersøgelse, som sikkerhedsfirmaet Kaspersky foretog i fjor, viser, at mere end hver tredje, der bliver udsat for et ransomware-angreb, betaler den opkrævede løsesum til de it-kriminelle.

I dette tilfælde er det kun omkring 200, der har valgt at betale løsesum. Mere end 200.000 computere i hele verden er ramt af angrebet.

Kaspersky Lab mistænker lige nu den nordkoreanske hackergruppe Lazarus for at stå bag angrebet. Den samme hackergruppe havde mere succes med det seneste angreb på Bangladesh' Centralbank, hvor de hævede 570 mio. kr.

»Det er super professionelle hackere, som går målrettet efter de steder, de ved, pengene er,« siger Leif Jensen, nordisk direktør i Kaspersky.

BRANCHENYT
Læs også